vad populära science fiction-bok började livet som ett radioprogram?

Svar: Liftarens guide till galaxen

Även om många fans infördes till Douglas Adams ‘underbara Liftarens guide till galaxen universum via den mycket populära roman (och dess också populära uppföljare som Ajöss och tack för fisken), romanen var i själva verket inte, den första inkarnation av serien.

Före publiceringen av romanen 1979, Liftarens universum var faktiskt den enda provins i ett mycket väl mottagna radioserie släpps på den brittiska radiostationen BBC Radio 4 1978. Det sändes som våren i en serie av sex 30 minuters segment som trots den sena kvällen samtalstid, visade sig vara enormt populär bland lyssnarna. Det var så populär i själva verket att en andra serie av sex segment togs för hösten schema roster (även om inte alla segment sändes samma år).

Det, i sin tur, var så väl mottagen att den första och andra serien, känd som primär fas och andra fas, anpassades för scenen och köra som en scenshow under våren och sommaren 1979, utsläppt som ett rekord, och slutligen under hösten 1979 Douglas Adams släppte nya anpassning av radioserie i sin fulla prakt. Hela serien av radioprogram, scenshower, och nya anpassning var så väl fick han fortsatte med att skriva och publicera en roman (Restaurangen vid slutet av universum) inom loppet av några månader. År 1981 sprang BBC: s tv-division en TV-serie anpassning av radioprogrammet.

Flera år senare, och efter Douglas hade skrivit flera fler romaner i serien, återvände Liftarens universum på radio i 2004 med en BBC sponsrad serie som körde för ett år och tillsätts i ytterligare fjorton segment. Under 2005 boken var anpassad till en film som rundade ut en förteckning över medier populära Sci-Fi-serien hade dykt upp för att inkludera: radio, scen, TV, trycksaker och vita duken. Så oavsett hur du vill få din Liftarens guide till galaxen fix, det finns ingen anledning till panik: du kan ha den på sidan, scenen, skärmen, eller genom örat.

 BBC.

HHGTG har bara haft en 35-årsjubileum teater turné i Storbritannien, med den ursprungliga radio rösterna, förutom Mark Wing-Davey, ersättas med utmärkta Mitch Benn. Den största applåd, som var praktiskt taget oräkneliga det fanns så många, var för bilden av Douglas vid end.On vägen ut såg jag en vän. Det var hans 42: a födelsedag behandla från hans wife.Life inte bli bättre. Gå på, prata med mig om livet.

Det fanns också en Liftarens guide till galaxen dataspel. Jag hade en för min Apple // c dator ..

Radio bäst! Video tolkningar kommer aldrig klippa det. “Försök att tala om det till dagens unga” …! (Sorry Basil)

1981 BBC producerade Hitch Hikers Guide till Galxy och sändes det i 6 delar eller episoder. Jag har sett hela säsongen sändes som en film.