Vilken storlek var de ursprungliga disketter?

Svar: 8 tum

Den ursprungliga diskett, en lagringsmedia gjorda av en flexibel och tunn magnetskiva innesluten i ett plastomslag, uppfanns i slutet av 1960 och tillverkas kommersiellt av IBM 1971. De första skivorna var en jättestor 8 inches över och lagras 1,2 MB data ifall optimalt konfigurerad.

Medan stora disketter såg massor av användning i regering, forskning och stora kommersiella institutioner, såsom tjänar som startdisketter för stordatorer, marknadspenetration utanför sådana ansökningar var begränsad. Majoriteten av konsumenterna både i hemmet och i småföretag, helt enkelt inte behöver en sådan (för tiden) stor kapacitet disk och inte anta diskettenheter fram till införandet av den 5,25-tums disk som åtföljde den första vågen av prisvärda persondatorer.

Disketter, först i 5,25-tums storlek och sedan i 3,5-tums storlek, var den bärbara lagringsmedia val under 1980-talet och början av 1990-talet. Ökningen av CD-ROM på 1990-talet och flash-baserade USB-enheter i början av 2000-talet inledde nedläggningen av disketten. I mitten av 2000-talet var det ovanligt att se en off-the-shelf stationär dator med en diskettenhet.