vattenavvisande prylar är inte vattentät: vad du behöver veta

Termerna vattenavvisande och vattentät få svänger runt en hel del i gadgeten marknaden, men det betyder inte att du slänger dina prylar till närmaste poolen med fräckhet. Vattenbeständighet är absolut inte vattentät av någon åtgärd.

Förra veckan vi dök djupt in i nomenklatur och standarder kring testning och produktion av vattenbeständiga prylar. Den här veckan är vi tillbaka med en lättare överblick som är perfekt för människor som söker en bred översikt över vattenbeständiga prylar utan så många tabeller och tekniska specifikationer. Låt oss ta en titt på de viktigaste sakerna du behöver veta om vattenbeständighet och dina prylar.

Varje år tusentals och åter tusentals konsumenter steker deras förment “vattentäta” prylar på grund av en dålig förståelse (hos konsumenten) och dålig marknadsföring (på den del av tillverkaren). Förstå grunderna i vattenbeständighet är nyckeln till att hålla dina prylar säkra samt att köpa rätt prylar för din utomhus och sport behov.

Det viktigaste du behöver för att förstå om hela begreppet “vattentät” är att det inte är en real thing utanför mycket vilseledande marknadsföringsmaterial. Det inte finns någon vattentät gadget på marknaden. Varje enskild telefon, titta, sport band, GPS-enhet, bärbara högtalare eller liknande att kalla sig “vattentät” bör verkligen fakturera sig som “Vattenfast inom de parametrar som anges av tillverkaren.”

Tänk på det som “jordbävning bevis.” Det är omöjligt att bygga en struktur som är helt ogenomtränglig för jordbävningar. Oavsett hur välbyggd och över engineered en struktur kan vara finns det alltid en kombination av jordbävning intensitet och varaktighet som kommer att föra den till marken. Vattenbeständighet är exakt densamma. Varje “vattentät” gadget har en punkt där det har hamnat alltför länge, för djupt, eller i vatten för varmt eller för kallt, och tätningarna på enheten misslyckas tillåter vatten inuti.

Nu när hela röran av “vattentäta” är bakom oss kan vi fokusera på att förstå vad vattenavvisande egentligen innebär. Vem som helst kan göra anspråk på sin enhet är vattentät, men du bör inte lita på sin fordran utan att se hur de definierar vattenbeständigheten hos sina produkter.

Det finns två huvudsakliga villkor och graderingar som används för att förmedla vattenbeständighet. Den första är Atmospheres (ATM) betyg och den andra är IP (Ingress Protection) betyg. De två är sällan, om någonsin, används tillsammans och du är mer benägna att se en ATM rating på fitness-typ prylar som handleden slitna trackers som ATM rating kan spåras tillbaka till början av vattentåliga klockor. IP-värderingen är mer vanligt förekommande för större prylar som mobiltelefoner, Bluetooth-högtalare och liknande.

Medan förvirrande värld av “vattentäta” gadgets är en relativt ny, har ATM betyg missförståtts för åldrar på grund av förvirring över vad exakt bedömning indikerar. På baksidan av klockor och fitness enheter kommer du ofta en notation som “5 ATM” eller “vattentät till 50 meter”. Men många en person har haft sin “vattentät” watch ge upp andan när de inte var dykning men bara hoppa av höga dyk på den lokala poolen.

Förvirringen uppstår på grund av vad “5 ATM” eller “50 meter” anger. Det innebär inte att enheten är vattentät under alla förhållanden till 50 meter under vattenytan. Det tyder på att under statiska (icke rörligt) förhållanden på 50 meter under vattenytan trycket av vattnet inte kommer att bryta förseglingarna på enheten. Om du skulle ta ett spill medan vatten skidåkning ögonblick du träffar vattnet trycket av vatten sprutas enheten skulle vara mycket högre än det statiska trycket på 50 meters djup, och det är fullt möjligt vatten kan tränga in i enheten .

Kort sagt, ju högre desto bättre (med inget undantag). Om du behöver skydd vatten och det finns två enheter som uppfyller dina behov, men en har en 10 ATM rating och en har en 5 ATM betyg, tror inte “Varför skulle jag behöva en 10 ATM betyg? Jag bara simning varv “Think” Ju högre desto bättre,! Som ska hålla vattnet ute för säker “som dykning i en pool och fritidsvattensporter kan sätta stryk på enheten som är så tuff eller tuffare än djupt! vattenexponering.

Vi vill gärna säga att IP-klass var mindre förvirrande än ATM betyg men det är verkligen inte. Ingress Protection kod är en internationell standard som beskriver hur skyddade från fysisk och inträngande vätska ett objekt är. Betyget är skrivet i formatet IPXY där X är motståndskraft mot fysisk inträngning och Y är motståndet mot vätskeintrång. Ju högre siffra desto bättre när det gäller att skydda din utrustning.

Även IP betyg som IP12 existerar du inte i allmänhet se något noterat på en elektronisk anordning konsument lägre än något som IP56 (vilket skulle indikera att enheten är nästan helt skyddade från damm och från vattenstrålar). Vanligtvis om en tillverkare har tagit sig tid att bygga och marknadsföra en “vattentät” enhet de ska sträva efter IP68 som översätts till “dammtät” och “nedsänkning bortom en meters djup under förhållanden som anges av tillverkaren”.

De “villkor som anges av tillverkaren” är den del som hamnar mest förvirrande för konsumenterna, eftersom vad dessa angivna villkor är kan variera kraftigt.

För vidare läsning på temat ATM och IP betyg, definitivt ta en titt artikeln HTG förklarar: Hur Water Resistance betyg arbete för Gadgets för en fullständig kör ned och diagram detailing varje nivå av ATM och IP-certifiering och vad det innebär i verkliga världen använder .

Även om vi kan inte detalj vattenmotstånds betyg av varje gadget som du kan överväga att köpa vi kan belysa betyg av olika populära produkter på marknaden och, i processen, hjälpa dig att få en bättre känsla för vad dessa betyg faktiskt inne termer verklig användning.

Låt oss börja med en enhet som praktiskt taget är garanterad att komma i kontakt med vatten vid någon tidpunkt under dess användning.

Den senaste tidens ökning i wearables marknaden innebär massor av människor är nu bär deras lämplighet och aktivitets trackers 24/7. Bland de mest populära är de i Fitbit lineup men vattenbeständighet gäller inte nödvändigtvis över hela linjen med Fitbit varumärke. Den populära Fitbit Flex och Fitbit Charge har endast en bankomat en rating och även om dokumentation på produktsidorna säger att de kan vara nedsänkt upp till 10 meter i Fitbit hjälpsidan svara på frågan “Kan jag simma eller dusch med min tracker? “Tydligt indikerar att en ATM Betyget är inte tillräcklig för att motstå kraft simsätt.

Du kan se hur det är förvirrande för konsumenterna när produktsidan säger en sak (ta det till 10 meter!) Och produkten hjälpsidan säger en annan, mer exakt, sak (en ATM är inte tillräckligt motstånd för att motstå trycket av en fjäril stroke !). Även Fitbit avgiften, som har en 5 ATM rating, inte är klassad för trycket av simning eller vattensporter.

Jawbone har också en populär linje fitness trackers och de är mycket mer öppet om i vilken grad deras enheter är vattentät: snarare än märka dem “vattentät” eller “vattenavvisande” de märka dem “Stänk Proof”, som är en ärlig representation av deras vatten rating. Jawbone UP2, UP3 och UP Flytta alla betyg till 5 ATM vilket innebär att de är helt stänk och kommer att överleva svettigaste träningen, en körning i regn, eller en resa in i duschen bara bra. (Men, som Fitbit lineup, bör inte användas för simning, dykning eller vattensporter.)

Märkligt den Misfit Shine och Misfit Flash båda godkända för simning av Misfit men bara bära en 5 och 3 ATM rating, respektive. Vi notera detta stöd för simning (frånvarande i nästan alla andra fitness tracker) på utformningen av anordningen. Shine och Flash är både portless (de har ingen laddning eller dataport som de kör av en knappcellsbatteri för sex månader i taget och synkronisering via Bluetooth).

Om det någonsin fanns en kategori av personlig gadget som är både dyrt och kan komma att utsättas för vatten, skulle det vara smarta klockor. Med tanke på den höga sannolikheten att även om du undvika att bära den i poolen du fortfarande hamna bli blöt då och då medan tvätta händerna eller glömmer att ta bort det innan du hämtar i duschen, är vattenresistens ett viktigt inslag i dyr smarta klockor.

Pebble, Pebble Stål och kommande Pebble tid är klassade för 5ATM och som sådan är helt stänksäker för ditt kök rengöring och dusch behov.

De allra flesta av Android Wear klockor på marknaden är åtminstone IP55 (dammskyddad och motståndskraftig mot starka vattenstrålar) med huvuddelen av populära modeller klassade för IP67 (dammtät och vattenbeständig upp till trettio minuter i en meter vatten) . Moto 360 är IP67 som är Samsung Gear, Gear 2, och Gear S.

Den nya Apple Watch är IP rankade IPX7 (vilket innebär Apple inte ansöka om ett fysiskt kapslingsklass men att klockan är dränkbar upp till en meter som ovannämnda Android Wear klockor).

Liksom fitness trackers, vi verkligen inte skulle rekommendera att testa om din dyr klocka faktiskt kan överleva en halv timme vid en meters djup per IP-specifikationerna. Det är trevligt att veta dock att det genomsnittliga betyget är där och att klockan kommer att överleva handtvätt och duscha bara fina (och troligen överleva och oavsiktlig dunk i poolen).

Vattenbeständiga smartphones är ett relativt nytt fenomen på marknaden. Runt tiden telefoner mognat till den grad att de var livskraftiga kamerabyten och oumbärliga sociala medier centra runt tids företag börjat på allvar överväga möjligheten att bygga telefoner som kan överleva stranden äventyr.

Smartphone tillverkare använder inte ATM rating och i stället använda IP-klass system så att de kan ange både fysiskt och flytande skydd som sin enhet. Som vi nämnde ovan kommer mycket sällan ser en telefon marknadsförs som något mindre än IP67 (vilket är egentligen den enda acceptabla baslinjen för en enhet som kan ta en dunk i poolen med dig som sett ovan).

Även om vissa företag erbjuder en enda specialitet handenhet med vattenbeständiga funktioner, två välkända företag har mycket vattenbeständiga telefoner: Sony och Samsung. Sony Xperia linje av telefoner har vattenavvisande i flera generationer nu (och bär en IP68 betyg). Samsung Galaxy linjen tog en sväng mot vattenbeständighet med Galaxy S4 Active (IP67) och Galaxy 5 (IP67).

Egendomligt Apple har aldrig ansökt om IP-betyg för iPhone rad men det finns informella rapporter att iPhone 6 s förbättrade hamn packningar och tätning gör det stänk och kunna överleva korta dunkar (t.ex. om du skulle råkar tappa den i diskhon medan du arbetar i köket). Officiellt är dock iPhone inte vattentät och vi rekommenderar starkt att få en god vattenresistent fall om du har någon avsikt att ta det nära vatten.

En annan växel kategori som ofta bär en IP beteckning är Bluetooth-högtalare. Medan de flesta vattenbeständiga prylar är vattenavvisande för just-in-fall stunder (som faller i en pool med telefonen i fickan) Bluetooth-högtalare är avsedda att transporteras till stranden och användas vid poolen.

Som sådan är det inte ovanligt att hitta mycket vattenbeständiga högtalare som de i Braven linje. Vi har tidigare granskat BRV-1 (som har en fin IPX7 betyg) och lyfte fram BRV-1 (även IPX7 betyg) i vår guide till Bluetooth-högtalare. Vi kan definitivt intyga hur vattenavvisande den Braven BR linjen är som BRV-1 har fungerat som en dusch ljudsystem för det sista året utan problem.

Vissa företag går ännu längre än att bara göra sina högtalare stänksäker, de kombinerar stänksäker med flytande element som Nyne Aqua (som inte bara IPX7 rankade flyter det också tillsammans på ytan av poolen rätt tillsammans med dig).

Kort sagt: om vattenbeständighet är viktigt att du alltid gå med högsta betyg tillgängliga och alltid läsa tillverkarens beskrivning av vad som vattenresistens innebär. För vidare läsning kolla hur vattenmotstånd betyg arbete för Prylar och om du vill tillfälligt vattentät dina små elektronik på ett billigt och enkelt appliceras sätt, ta en titt diskussion av torra påsar här.

Bild Poäng: Kristin Nador, Misfit, Jawbone, Sony.

Det var ganska intressant och ögonöppnande att läsa. Jag skulle definitivt älskar mer av these.You nämna “” 5 ATM “eller” 50 meter “”, betyder det att 10 meter motsvarar en ATM, eller jag fick det fel?

Den till synes laboratoriegjorda smak “blå hallon” är faktiskt baserad på en verklig frukt, Rubus Leucodermis, populärt kallad den vita bark hallon.