Windows XP stöd slutar idag: här är hur man växlar till Linux

Microsoft sker stöder Windows XP. Om du vill säkerhetskorrigeringar, måste du köpa en ny boxed exemplar av Windows eller en ny dator – eller så kan du byta till Linux och få gratis säkerhetsuppdateringar för många år framöver.

Inte bara är desktop Linux mer kraftfull och funktions komplett än någonsin, vilket operativsystem du använder frågor mindre än någonsin. Med fler program blir webbaserat, är Linux på en jämnare fot med Windows och Mac OS X.

Inte alla kan byta till Linux. Om du har en Windows-specifik affärsapplikationer som bara stöder Windows XP, behöver du antagligen att fortsätta använda Windows XP.

Å andra sidan, många människor är helt nöjda med sin nuvarande hårdvara eftersom det tjänar dem väl – deras Windows XP-datorer kan surfa på webben, redigera dokument, spela upp media, och hantera bilder. Linux kan göra alla dessa grunderna. Mozilla Firefox, Google Chrome och Opera alla stöd Linux. Dropbox erbjuder en officiell Linux-klient, och även Microsofts egen Skype stöder Linux. Push mot webbaserad programvara hjälper också – Microsoft erbjuder inte Office för Linux, men du kan använda Microsofts gratis Office Online service i en webbläsare på en Linux-dator. iTunes stöder inte Linux, men populära tjänster som Spotify, RDIO, och Pandora kommer att köras i en webbläsare på Linux precis som de gör i Windows. Linux har också ett stort sortiment av fria program för allt från att skriva dokument till att hantera media och redigera bilder.

Du kan prova att använda Windows-program på Linux via Wine kompatibilitet skiktet, men det är inte perfekt och du kan behöva justera programmet och kämpar med problem. Många program kommer inte att fungera med vin alls. Det är bäst att använda programvara som stöder Linux när du använder Linux.

Först måste du välja en Linux-distribution. Linux-distributioner tar all mjukvara med öppen källkod där ute och kombinera det till en sammanhängande paket med sina egna tweaks.

Ubuntu har mest erkännande, men Linux Mint är också populärt. Det finns många andra Linux-distributioner, men du bör nog börja med en av dessa två. Om datorn är på den äldre och långsammare sida, kanske du vill prova en lättare fördelning som Lubuntu, som använder en ljusare skrivbordsmiljö och mer lätt programvara för att prestera bättre på äldre hårdvara.

LTS (Long-term support) frisättning av Ubuntu ger garanterat fria säkerhetsuppdateringar till april 2017 tre år efter Windows XP slut stöddatum. När 2017 rullar runt, kan du uppgradera till nästa version av Ubuntu gratis.

Ladda ner din Linux-distribution av val och du får en ISO-fil på din dator. Du kan bränna ISO-filen till en CD eller DVD eller använda ett verktyg som Universal USB Installer för att installera den på en USB-enhet. Sätt i skivan eller USB-enheten i datorn, starta om och du bör se Linux-system startar upp istället för Windows. (Om Windows startar istället, kan du behöva ändra startordningen i datorns BIOS.)

Välj “Försök” alternativet istället för “Install” och din distribution av val kommer att starta upp, så att du kan spela med en linux desktop. Det är inte installerat på datorn ännu – det körs från skivan eller USB-enhet. Tänk på att det förmodligen kommer att utföra långsammare än om det var installerat på datorn, särskilt om det körs från en CD eller DVD-enhet.

Om du gillar Linux-system, kan du klicka på ikonen Installera i levande miljö att installera den på din dator. Du kommer förmodligen vill installera den i en “dual-boot” konfiguration tillsammans Windows XP om du är ny till Linux. När du startar datorn, kommer du att kunna välja om du vill använda Linux eller Windows. Bara starta för att växla mellan de två.

En dual-boot-system är det bästa sättet att få dina fötter är våta och samtidigt ha runt att Windows XP-system om du behöver det. Så länge du installerar i en dual-boot konfiguration kan du få tillgång till Windows-data direkt inifrån Linux.

Varning: Om du vill ersätta Windows XP med Linux, se till att säkerhetskopiera dina filer först – väljer att skriva din Windows installerar kommer att radera alla dina data. Dina uppgifter bör vara säker om du installerar Linux på en dual-boot konfiguration, men du bör alltid ha säkerhetskopior i fall något går fel.

Nu kan du använda din Linux-system. Om du tillbringar merparten av din tid i en webbläsare, kan du bara skjuta upp den medföljande webbläsaren Firefox och börja arbeta. Om du föredrar Chrome eller Opera, kan du ladda ner Linux-version från Google eller Operas hemsida.

Du installera de flesta program genom en pakethanterare på Linux. Snarare än söka på nätet efter ett program, öppnar du pakethanterare ansökan – Ubuntu Software Center på Ubuntu – och välja ett program att installera. Systemet kommer att ladda ner det från Ubuntus programarkiv och installera det automatiskt – du behöver inte oroa sig för skadlig kod eller ta itu med programvara installatörer som försöker installera adware. När programuppdateringar uppstår visas de i systemets Software Updater så att du kan uppdatera allt från ett och samma ställe. (Ubuntu Software Center innehåller nu några betalas programvara, men de flesta av ansökningarna inuti det är gratis.)

Några stängd källkod, kommersiella program kommer fortfarande från utanför dessa databaser – till exempel, skulle du behöva få sluten källkod som Skype, Dropbox, ånga och Minecraft från officiella källor. Men de flesta av de program som du kommer att använda i ditt Linuxdistribution pakethanterare.

Du behöver inte antivirusprogram på Linux. Bara vara säker på att se upp för social ingenjörskonst attacker – du kan falla offer för bedrägliga angripare oavsett vilken plattform du använder.

Ska alla byta till Linux? Naturligtvis inte – många människor kan inte. Men om du fortfarande nöjd med Windows XP eftersom din befintliga dator tjänar du väl installera Linux är ett fritt sätt att få ett säkert operativsystem på din dator.

Jag använder Puppy Linux 5.7.1 med Windows XP. Hur kan jag ansluta till Internet på Puppy Linux? Mitt modem har “Anslut på begäran” konfiguration.

Sinande stöd för XP är sätt förfallit, borde det ha gjorts år sedan.

Jag bytte till Linux för länge sedan och har aldrig ville gå tillbaka till Windows (7 och 8 ingår). Jag glatt använder Linux Mint och PCLinux.

Jag är ledsen, men den som inte har stängts av av det antika OS antagligen inte vet mycket om Linux eller något annat alternativ OS och kommer sannolikt att förbli på XP tills deras maskiner dör.

Måste hålla 100%. Vad är tråkigt är att vissa utländska regeringar, som Storbritannien och Nederländerna betalar MS massor av pengar att ha XP stöd för ytterligare ett år.

I alla rättvisa, många av de människor som fortfarande använder XP använder det eftersom de helt enkelt inte har råd att köpa en ny version av Windows. Det är sant att de flesta av dem förmodligen inte vet mycket om Linux, men sedan heller de flesta människor som har uppgraderat till varje ny version av Windows. Jag är glad att folk på HTG och andra har gjort en sådan insats för att informera människor om Linux, vad det kan göra och hur man installerar det. Jag är övertygad om att det enda skälet till de flesta människor har hållit med Windows är att de tror att det enda andra alternativet är en dyra Mac.

Tack Chris H. för den här artikeln. En vän till mig kontaktade mig igår med vad ska jag göra? Sen hur länge kommer windoz 7 stöds. Mitt råd var att köpa en renoverad dator med windoz 7. få ett par Linux Live skivor och bestämma om du vill använda Linux. Konstigt för honom och jag har mailade alla typer av förslag. Så din artikel verkar förklara partier och igen, tack.

Jag har nyligen fått min brors dator som kör Linux Mint. Han hade Windows 7 från början, och det var hans första Micro $ oft maskin. Han hade växt upp på Mac och tröttnade på Winblows. Han är ganska nöjd med Linux, särskilt eftersom jag installerade Kairo docka och gjorde sin skrivbordet ser mycket nära till Mac OSX.

Varför inte uppgradera till Windows 7? en vän till mig hade en Pentium 4 maskin med 1GB RAM jag lagt till en extra 512 MB RAM och installerat Windows 7 och det går smidigt Windows 7 och 8 kör mycket bra på låga slutet hårdvara

Jag dikade för Windows ett sätt tillbaka, för Linux och OSX. Älskade 95, älskade 98, jag antar att jag var en av de få som faktiskt gillade mig, och välte XP. Inte vilja Vista eller W7 (fastnat med XP), och när W8 kom ut jag tappade min käke, tappade mina armar, och gick därifrån.

Om någon är ute efter att flytta från XP till Linux är det första jag skulle rekommendera skulle vara Mint med Mate skrivbordet. Det är mer XP-liknande än Vista eller W7, och definitivt mer än W8. Om du vill använda Linux och ändå måste köra specifika XP programvara det bästa är att köra XP sig i en VM.

Jag skulle vilja tillägga att om du är DIY typ du inte behöver köpa en Mac för att gå OSX. Jag gjorde Hack sak och om du gör det rätt det fungerar bra. Jag har en HP ProBook och Gigabyte / i7 torn (båda Mtn Lion), och en MSI / i7 torn kör Mint med skrivbordet kanel.

Jag använder Linux för normala dagliga användning … men jag verkligen behöver min Windows OS för spel.

Inget behov av att göra kommentarer som Winblows etc. attityder som denna röra upp en anda av intolerans hos dem som kanske vill göra ändringen. Effekten är densamma som en ex-alkoholist visar intolerans mot att dricka som en institution. Erfarenheten visar att detta inte kommer att hjälpa de sjuka alkohol på grund av en sådan dumhet för trots allt ingen tycker om att få veta hur “dålig” deras sak är av en som hatar det.

Jag använder Linux. Jag fortfarande hålla Windows runt men jag knappt använder den. Människor ska ha frihet att välja vilket operativsystem de vill använda och bör inte hånad för sitt val (s). Det finns ingen mer skam i kör Windows som finns i kör Linux, Mac, BSD etc

Om du gillar linux jag skulle hellre höra hur Linux förbättrar din upplevelse snarare än hur “dålig” annan OS är. Samma för andra operativsystem. Hur är det fördelaktigt att använda operativsystemet du använder. Vem som helst kan dålig mun de andra val. Det är ganska lamt i min mening.

“I rättvisans namn, många av de människor som fortfarande använder XP använder det eftersom de helt enkelt inte har råd att köpa en ny version av Windows.”

Egentligen är det främsta skälet kompatibilitet med specifika tillämpningar. De flesta WinXP anläggningar som fortfarande är på plats är företag, inte konsumenterna, men även konsument installationer är oftast att köra gamla program.

Jag rekommenderar LXLE 12.4.04 som är en (lätt) gaffel av Ubuntu 12.04 LTS. Det finns en XP paradigm som gör dig mer bekväm att gå från XP till Linux. Fungerar bra på äldre datorer. hälsningar shaligm

Jag håller med @Robert_Zanol, stöd för XP borde ha slutat för länge sedan. Jag vet inte varför länder betalar Microsoft massor av pengar för att ge stöd för ytterligare ett år. Alla visste under några år när XP stöd kommer att sluta, ges tillräckligt med tid för att antingen uppgradera eller byta OS … hur som helst, för att bidra till denna diskussion, jag flyttade till Linux Mint och jag är en lycklig användare av den. Faktiskt, jag dubbla startat den med Windows 8, eftersom jag har en ganska omfattande bibliotek med spel på Steam, jag vill inte att ge upp. Annat än spel, jag inte använda Windows OS så mycket.

Jag ger inte ett dåligt namn till Microsoft eller Windows, eftersom jag tror att de har gjort ett strålande jobb. Men jag gillar att mixtra, skräddarsy, upptäcka hur saker fungerar, därför det var en lång tid kommer för mig att byta operativsystem. Jag mår bra när jag får något arbete under Linux och det ser bra ut på mitt CV för

I / m använder det för att jag gillar det. Windows 7 är sämre. Och de säger XP är gammal. Dessa Linux bilder är mycket gamla tittar. Windows 95 ser bättre än Linux även. Linux är inte redo för prime time.

Faktiskt, de flesta XP anläggningar som fortfarande är på plats är hemanvändare i andra länder, liksom många i USA som inte ville Vista när den kom ut. Även för många av anläggningarna företag kostnaden för uppgradering har varit en stark avgörande faktor i att hålla XP.

Bara försökte springa Ubuntu i fönster (som förklaras i en annan artical) och det fungerade inte. Allt det gjort var blå skärmad mig. Jag har aldrig använt Linux tidigare och vet ingenting om det, men jag följt instruktionerna till punkt och pricka. Som ett första gången “försök” användare jag tror inte att jag kommer att bry igen. Jag kommer att hålla med fönster som det bara fungerar.

Bara försökte springa Ubuntu i fönster (som förklaras i en annan artical) och det fungerade inte.

stöds inte längre Wubi (ubuntu i windows) måste du köra det i en virtuell miljö, från en live-cd / dvd / usb eller från en verklig installation till hårddisk.

/ M använder det för att jag gillar det. Windows 7 är sämre. Och de säger XP är gammal. Dessa Linux bilder är mycket gamla tittar. Windows 95 ser bättre än Linux även. Linux är inte redo för prime time.

Lycka till med det!

Stöd för Windows 7 slutar den 14 januari 2020. Windows 8 på 10 jan 2023.

Den högsta uppmätta temperaturen i Nordamerika var 134 grader Fahrenheit (56,7 grader Celsius), den 10 juli 1913 vid det passande namnet Furnace Creek Ranch i Death Valley, Kalifornien.