varför radiosignaler vidare på natten?

Svar: jonosfären skift

Medan fenomenet bättre nattetid radiomottagning kan vara främmande för en generation uppvuxen på podcasts och strömmande media, någon som växte upp stämningen i fjärran radiokanaler sent på natten (eller fortsätter att göra så) kan intyga att den häpnadsväckande klarhet en midnatt promenad runt radion ratten kan ge.

Varför exakt är avlägsna AM och kortvågsradio stationer så mycket tydligare på natten? Även om det skulle vara frestande att tänka mig att det har något att göra med den svala nattluften eller tystnad som vanligtvis genomsyrar kvällen, hemligheten ligger miles och miles ovanför jordens yta i jonosfären.

Under dagen är jonosfären bombarderas av solljus som joniserar molekylerna i den. På natten när solen blockeras av jorden, de lägre nivåerna förlorar sin jonisering medan de övre och mindre täta nivåer förblir ganska väl joniserad och full av energi. Under denna tid, radiovågor passera in i de övre delarna av jonosfären där de kolliderar med de mycket strömförande elektroner de joniserade molekyler. När radiovågen frekvens och elektronerna faller i linje, elektronerna ge signalen ett uppsving och skjuta det tillbaka ner till jorden. Beroende på förhållandena, kan detta ske flera gånger i rad, och i processen, fortplantar radiosignalen långt utöver det är dagtid intervall.

I själva verket kan utbredningen vara så betydande att AM-radiostationer lätt kan sända på tusen mils radie och kortvåg signaler kan ofta studsa runt krökningen av jorden och höras över haven. Som ett resultat av detta, många AM-stationer antingen sänka sina sändningar makt på natten eller döda sin signal helt så att de spiller över till andra radiostationens sändningsområde. Det finns trots allt, endast cirka 100 AM radio kanalfrekvenser som används, men tusentals och åter tusentals AM-radiostationer. Om alla stationer stannade vid full sändningsförmåga på natten, skulle radion bli oanvändbar över hela kontinenter.

Detta fenomen påverkar inte FM-sändningar som FM-radiofrekvenser fortplantas nästan helt och hållet av ett fenomen som kallas groundwave förökning. Skiftningen av jonosfären och den ökade sändningslängden produceras av utökade Skywave utbredning har liten eller ingen påverkan på FM-radio.

Varför radiosignaler Vidare på natten?

Och hela tiden, jag trodde att det var på grund av vår hörsel är bättre på natten …