Vad är skillnaden mellan en fristående och installerad körbar fil?

Medan de flesta av oss är nöjda med att gå med “beprövade” processen att installera körbara filer för vår favorit programvara, är det verkligen nödvändigt att göra det? Kan vi faktiskt extrahera samma körbara filer i stället för att installera dem och köra dem på samma sätt som deras fristående kusiner?

Dagens Frågor och svar session kommer till oss med tillstånd av Superuser-en uppdelning av Stack Exchange, en community-driven gruppering av Q & A webbsidor.

Superuser läsare Tom Turkiet vill veta vad skillnaden mellan en fristående och installerad körbar fil är

Jag har märkt på Windows, åtminstone, att du kan ladda ner en direkt, statiskt länkade körbara filen och starta den direkt, eller skriv eget program och köra det (även dynamiskt) utan att behöva installera det.

Detta leder mig till min huvudpunkt … vad är syftet med installationsprocessen? Jag menar förutom kanske Windows-registret. Men för praktiska och användningsändamål, är det möjligt att ha en enda, oberoende, fristående program som kan köras, lagras på icke-flyktigt minne, och nås via filsystemet oavsett enhet det är på, och körs på OS .

Så vad är big deal med alla “installera” företag om många stora program för praktiskt taget alla storlek kan fungera perfekt utan att gå igenom en installationskonfigurationen? Det förbryllar mig lite, och bortsett från en databas eller andra metadata / åtkomstkonfigurationssystem, vad är den verkliga skillnaden här om den senare (en installerad körbar) utför och fungerar på samma sätt som en fristående?

Finns det en skillnad här är jag medveten om med en icke-installerade program kontra ett installerat ett?

PS: Detta är inte bara att gälla för Windows operativsystem, men någon som genomför en liknande funktion.

Finns det verkligen så stor skillnad mellan fristående och installerade körbara filer, eller är de mer lika än vi kan misstänka?

Superuser bidrags Wyatt8740 har svaret för oss

Kort svar: en fristående exe kräver inga bibliotek installeras på datorn för att köra, och kräver inga registerposter eller andra komponenter.

En installerad fil kan vara en fristående i ett installationspaket, men är i allmänhet beroende av en mängd olika komponenter och bibliotek installerats vid sidan om.

I många fall, med hjälp av Universal Extractor (inofficiell uppdatering: här), kan du extrahera innehållet i en installatör och kör ett program utan administratörsbehörighet i Windows. MSI installatörer kan packas upp med lessmsi.

I de flesta andra operativsystem, kan alla program köras utan root / administratörsbehörighet, genom användarspecifik “bin”, “lib” och andra kataloger i hemkatalogen. Personligen jag föraktar installatörer merparten av tiden, eftersom de gör det svårare för mig att använda program utan administratörsbehörighet när jag inte har dem. Men de är förpackade på det sättet av stora företag för att förenkla processen för den genomsnittliga slutanvändaren.

Även om vi har lärt oss att det är möjligt att utvinna och köra några av våra favoritprogram som fristående körbara filer, ibland finns det bara inte att undvika den gamla “beprövade” installationsprocessen för att använda ett program som vi vill eller behöver på vårt system.

Har något att tillägga till förklaringen? Ljud av i kommentarerna. Vill du läsa fler svar från andra tekniskt kunniga Stack Exchange-användare? Kolla in hela diskussionstråd (med kraftigt utökade svar) här.

En gruppering av tigrar är känd, ganska lämpligt, som ett bakhåll.