vad är den äldsta elektriska kodningssystem fortfarande är i bruk?

Svar: morsealfabetet

Morse Code, uppkallad efter meduppfinnare och telegraf teknik pionjär Samuel Morse, är den äldsta elektriska kodningssystem fortfarande är i bruk idag. Kodsystemet en serie korta och långa signaler vanligtvis kallas prickar och streck, först visas upp i 1844. Samuel Morse skickade ett meddelande, i morsealfabet naturligtvis, till sin partner Alfred Vail över en 38 mil kabel mellan Högsta domstolen byggnaden i Washington, DC och centrala Baltimore, MD.

Sedan den första demonstrationen, har Morse Code varit i kontinuerlig användning i både civila och militära tillämpningar som sträcker sig från amatör radiokommunikation till maritim kommunikation. Även användningen har minskat betydligt även de otränade i morsekod är bekanta med den mest kända av applikationer: skicka ut en nödsignal. Det är möjligt att kommunikation en Morse Code nödsignal, SOS (… – …), med allt från blinkningar av ljus för att blaster från en visselpipa.