exponering förståelse strålning [infografik]

Om kärnreaktor situationen i Japan har du veta strålning och vad de olika nivåerna och grader betyder, att detta lätt läsa infographic från XKCD bör hjälpa tydliga saker.

Strålning priser är inte precis den mest intuitiva sak att förstå. XKCD, kända för sina vetenskapligt lastat serier, har sammanställt en infographic som förklarar hur och var vi utsätts för olika nivåer av strålning och hur dessa nivåer hänför sig över omfattningen av strålningsexponeringen. Du får lära dig om allt från radioaktiva bananer till vad som utgör exponering dödlig strålning. Hit upp länken nedan för att se den i full storlek.

Stråldos diagram [XKCD via BoingBoing]

En sak som jag vill allt detta jämfört atombomber tycks inte nämns någonstans. Hur en atombomb jämföra med ett kärnkraftverk härdsmälta?

En sak som jag vill allt detta jämfört med, kärnvapen, verkar inte nämns någonstans. Hur en atombomb jämföra med ett kärnkraftverk härdsmälta?

@Sky fre

Att göra en snabb titt runt, kan jag inte hitta någon information om strålningsnivåerna på kärnvapen. Inte ens Pys eller Fat Man. Läsning kastade Wikipedia sida, jag tror att det står varför det är, “De flesta människor tillräckligt nära för att få dödliga doser av direkt strålning dog i storm innan deras strålskador skulle ha blivit uppenbara.” Därifrån kommer strålningsnivåerna varierar beroende på bomb typ, brännpunkt, vindriktning, och andra faktorer.

Jag tror inte att de är mätt i Rads, bara destruktiv kraft.

@Chronno Jag bor i norra Cali och de talar om nedfall från Japan. Men jag skulle tro nedfallet från vätebomber även Fett mannen skulle vara mycket mer än en kärnreaktor. Bara undrar, är att information inte tillgänglig eftersom de inte vill att vi ska veta hur utsatta vi redan är?

Jag har lyssnat på hysteri över strålning och det är allt som är i Kalifornien. Självklart i Japan är en stor sak, de ingenjörer riskerar (offra) deras liv är sanna hjälte. Den som ofta flyger kust till kust blir långt mer strålning än vi någonsin skulle få från Japan, även under ett sämre scenario.

BANANAPHONE? NOOOOOOOOOO … !!!!

Till sky Fre: Jag googlade “skillnad kärnkraftverk härdsmälta vs atombomb” och jag tror att du hittar svaret där … lycka.

@Sky fri; http:? //www.google.com/search btnG = 1 & PWS = 0 & q = skillnad + kärn + växt + härdsmälta + vs + kärn- + bomb

En intressant diagram och bra gjort. Tyvärr lämnar ut den avgörande skillnaden mellan direkt radition och förorening av radioaktiva material. När det gäller personer samt informerade eftersom dessa verkar det troligt att vara avsiktlig. Plutonium till exempel, med en halveringstid på 250.000 år, vid förtäring finner ett hem i kroppen där det bombarderar omgivande celler med “mycket låga nivåer av strålning” tills något dåligt händer, eller inte om du har mycket tur. Detsamma gäller för de varelser i havet som är så viktiga för vår överlevnad.

Den afrikanska språk Igbo, som talas av en liten etnisk grupp i sydöstra Nigeria, har bara åtta adjektiv (i en sluten krets): stora, små, mörka, ljusa, nya, gamla, goda och dåliga.