varför varje kamera sätta bilder i en DCIM mapp?

Varje kamera – oavsett om det är en dedikerad digitalkamera eller Camera-appen på Android eller iPhone – placerar bilder du tar i en DCIM mapp. DCIM står för “Digital Camera Images”.

DCIM-mappen och dess layout kommer från DCF, en standard som skapats redan 2003. DCF är så värdefull eftersom det ger en standard layout.

DCF är en specifikation som skapats av JEITA, Japan Electronics och Information Technology Industries Association. Det är tekniskt standard CP-3461, och du kan gräva upp dokument mystiska standarder och läsa det på nätet. Den första versionen av denna standard utfärdades i 2003, och det var senast uppdaterad 2010.

DCF specifikationslistor många olika krav med ett mål för att garantera interoperabilitet. Filsystemet av en lämpligt formaterade devics – till exempel ansluten ett SD-kort i en digitalkamera – måste vara FAT12, FAT16, FAT32 eller exFAT. Media med 2 GB eller större utrymme måste formateras med FAT32 eller exFAT. Målet är att digitalkameror och deras minneskort för att vara kompatibla med varandra.

Bland annat de DCF specifikations mandat att en digitalkamera måste lagra sina bilder i en “DCIM” katalogen. DCIM står för “Digital Camera Images”.

DCIM katalogen kan – och oftast gör – innehålla flera underkataloger. Underkatalogerna vardera består av en unik tresiffrigt tal – från 100 till 999 – och fem alfanumeriska tecken. De alfanumeriska tecken är inte viktigt, och varje kamera maker är fri att välja sin egen. Till exempel är Apple turen att ha en femsiffrig namn, så deras kod är APPLE. På en iPhone, DCIM katalogen innehåller mappar som “100APPLE”, “101APPLE,” och så vidare.

Inuti varje underkatalog är bildfilerna själva, som representerar de bilder du tar. Varje bild filens namn börjar med en fyrsiffrig alphanumberic kod – som kan vara vad som helst kameran tillverkaren vill – följt av ett fyrsiffrigt nummer. Till exempel kommer du ofta se filer som heter DSC_0001.jpg, DSC_0002.jpg, och så vidare. Koden spelar egentligen ingen roll, men det är logiskt att säkerställa de bilder du tar visas i den ordning du tog dem.

Till exempel, kommer layouten se ut ungefär som

DCIM

Du kan också see.THM filer som representerar metadata för andra ändamål än JPG-bilder filer. Till exempel, låt oss säga att du tog en video med din digitalkamera och det förvarades som a.MP4 fil. Du ser en DSC_0001.MP4 fil och en DSC_0001.THM fil. MP4-fil är själva videon, medan the.THM fil innehåller en miniatyr och andra metadata. Detta används av kameran för att visa information om videon utan att ladda den.

Det finns mer svårbegripliga detaljer här att DCF specifikation kräver, men de är egentligen inte viktigt.

DCF är en “de facto” standard, vilket innebär att tillräckligt digitalkamera och smartphone beslutsfattare har antagit det att det har blivit en enhetlig standard i den verkliga världen. Det standardiserade DCIM formatet innebär digitalkamera bild överföra programvara kan automatiskt identifiera bilder på en digital kamera eller SD-kortet när du ansluter den till datorn, överföra dem över.

DCIM mappar på smartphones har samma syfte. När du ansluter en iPhone eller Android-telefon till datorn, kan eller fotobiblioteket programvara märker mappen DCIM, märker att det finns bilder som kan överföras, och erbjuda sig att göra detta automatiskt.

DCIM kanske inte den mest uppenbara namnet första gången du ser det – vad sägs om “Bilder”? – Men det är viktigare att det är en standard. Om alla digitala kameratillverkare eller smartphone operativsystem hade sin egen unika bilder mappen skulle program inte alltid automatiskt kunna hitta bilder på en ansluten enhet. Du skulle inte kunna ta ett SD-kort från en kamera och koppla den direkt till en annan digital kamera, att få tillgång till bilder utan att formatera enheten eller ordna filsystemet.

I slutändan bara ha en standard är viktigt – vad standarden är. Det är därför mappen DCIM har följt oss från point-and-shoot kameror till smartphone och även tablettkamera appar. Den bild- Transfer Protocol, eller PTP, är inte detsamma som DCF-standard, men det tjänar ett liknande syfte. Det har ersatts av MTP och andra standarder, men PTP stöds av Android-enheter och iPhone för att kommunicera med fotohanteringsprogram som stöder denna standard.

Som vanligt, vi alla bär en gammal-och svårbegripliga standard framåt eftersom det är bättre att vara kompatibel med allt än designen något nytt från grunden. Det är samma anledning till varför e-post är fortfarande så populär!

Image Credit: Ishikawa Ken på Flickr

En annan viktig fråga är det maximala antalet filer i en directory.First, det finns en gräns filer per rotkatalogen, speciellt i FAT12 och FAT16.Second, det finns en prestandaförsämring för kataloger med massor av files.That s varför digitalkameror don ‘t sätta bilder i roten, och inte mer än 1000 bilder per subdir.

Jag har sett flera underkataloger skapas under DCIM och undrar hur och när en ny underkatalog skapas?

@retiredguy Detta är kameraspecifika, och kan (vanligtvis) ändras via en “Inställningar” menyn. Till exempel, på min Pentax DSLR kan jag ställa in mappar som ska baseras på fotograferingsdatum. Detta är mycket användbart när sortera ut bilder, ibland mycket senare.

Återigen HTG människor skriver en artikel av stort värde för killar som mig som inte är i databranschen och vet inte alla grundläggande definitioner, etc. Jag var bara tvungen att överföra bilder från en LG-9 telefon till min nya Nexus 5 telefon. Det tog mig mer än ett tag att hitta de foton som DCIM betydde ingenting för mig, jag höll leta någon annanstans. Nu får jag det 100%!

Tack HTG !!

Colt Peacemaker revolver har varit i produktion av och på i 142 år (med avbrott 1942-1955 och under 1975).