vad är logisk volymhantering och hur du aktiverar den i ubuntu?

Logisk volymhantering (LVM) är en diskhantering alternativ som varje större Linux-distribution omfattar. Oavsett om du behöver installera lagringspooler eller bara behöver för att dynamiskt skapa partitioner, är LVM förmodligen vad du letar efter.

Logisk volymhantering tillåter ett lager av abstraktion mellan operativsystemet och diskar / partitioner som används. I traditionell diskhantering operativsystemet ser för vad diskar finns tillgängliga (/ dev / sda, / dev / sdb, etc.) och sedan tittar på vad partitioner finns på de skivor (/ dev / sda1, / dev / sda2, etc .).

Med LVM kan diskar och partitioner abstraheras att innehålla flera diskar och partitioner till en enhet. Dina operativsystem kommer aldrig vet skillnaden eftersom LVM endast kommer att visa OS volymgrupper (diskar) och logiska volymer (partitioner) som du har ställt in.

Eftersom volymgrupper och logiska volymer inte fysiskt bundna till en hårddisk, det gör det lätt att dynamiskt ändra storlek och skapa nya diskar och partitioner. Dessutom kan LVM ger dig funktioner som filsystemet är inte i stånd att göra. Till exempel, Ext3 inte har stöd för levande bilder, men om du använder LVM du har möjlighet att ta en ögonblicksbild av dina logiska volymer utan avmontera disken.

Det första du bör tänka på innan inrätta LVM är vad du vill uppnå med dina diskar och partitioner. Vissa distributioner, som Fedora, installera med LVM som standard.

Om du använder Ubuntu på en bärbar dator med endast en intern hårddisk och du behöver inte utökade funktioner som levande ögonblicksbilder, så du kanske inte behöver LVM. Om du behöver enkel expansion eller vill kombinera flera hårddiskar i en enda pool av lagring då LVM kan vara vad du har letat efter.

Första sak att veta om hur du använder LVM är att det finns inget enkelt sätt att konvertera dina befintliga traditionella partitioner logiska volymer. Det är möjligt att flytta till en ny partition som använder LVM, men det kommer inte att vara något som vi kommer att täcka i denna artikel, utan vi kommer att ta den strategi att inrätta LVM på en ny installation av Ubuntu 10.10.

Att installera Ubuntu med LVM du behöver använda den alternativa installation CD. Ladda ner den från länken nedan och bränna en CD eller använda UNetbootin att skapa en USB-enhet.

Starta datorn från den alternativa installation disk och välja alternativ fram till skärmen skiljeskivor och välj guidad – använd hela disken och ställa in LVM.

Obs: Detta kommer att formatera hela hårddisken så om du försöker dual boot eller ha en annan anläggning väljer manuell istället.

Välj huvud disk som du vill använda, vanligtvis din största enhet, och sedan gå vidare till nästa steg.

Du kommer omedelbart att behöva skriva ändringarna till disken så se till att du har valt rätt disken och sedan skriva ändringarna.

Välj den storlek du vill att den första logiska volymen att vara och sedan fortsätta.

Bekräfta diskpartitioner och fortsätta med installationen.

Det sista steget kommer att skriva den GRUB till hårddisken. Det är viktigt att notera att GRUB inte kan vara på en LVM partition eftersom dator BIOS inte direkt kan läsa från en logisk volym. Ubuntu skapar automatiskt en 255 MB ext2-partition för din starthanterare.

När installationen är klar, starta om maskinen och starta upp Ubuntu som vanligt. Det bör inte finnas någon märkbar skillnad mellan att använda LVM eller traditionell diskhantering med denna typ av installation.

Om du vill använda LVM till sin fulla potential, håll ögonen öppna för våra kommande artikel om att hantera din LVM installation.

Hämta Ubuntu alternativa CD

LVM är bra och allt men hur återställning med LVM? eftersom det kommer att sträcka sig över flera diskar, hur skall man kommer att återhämta sig för, låt oss säga, när samma storlek HD är inte tillgänglig för att ersätta den felaktiga?

LVM inte krävs samma storlek enheter som RAID gör. Eftersom det är mjukvarubaserad är det inga problem med att ha en 1TB-enhet och 10GB enhet i samma pool av lagring. Och med ögonblicksbilder kan du säkerhetskopiera hela logiska volymen utan att behöva säkerhetskopiera en enhet i taget.

Monotremes (platypuses och echidnas) är de enda däggdjur bortsett från åtminstone en art av delfin som har electrolocation (electroreception): möjligheten att lokalisera byten genom att detektera elektriska fält som genereras av muskelsammandragningar.