vilka arter upptäcktes artighet av en Hollywood-film?

Svar: Den Fiji Crested Iguana

1980 Herpetologist Dr John Gibbons var inbjuden till en tidig screening av filmen Blå lagunen. Filmen ingår många pan skott av de vackra fijianska öarna det filmades på, samt massor av kvardröjande skott av lokala floran och faunan att ge tittarna en känsla av vildhet av ön filmens huvudpersoner var strandsatta på. Under en av dessa kvardröjande skott märkte Dr. Gibbons något intressant: en leguan ödla med tydliga markeringar han var obekant med.

Gibbons var väl förtrogen med fåglar i regionen som han hade nyligen studerat Fiji Banded Iguana, och hans nyfikenhet väcktes. Efter en lång internationell flygning till Fiji och en kort hopp till den avlägsna ön där scenen filmades senare var Gibbons belönas med åsynen av brachylophus vitiensis, en tidigare oupptäckt underarter av iguana som snart skulle bli känt som Fiji Crested Iguana .

 Michael Howard.