varför titta på DVD på Linux är olagligt i USA

Digital Millennium Copyright Act (DMCA) gör upplåsning mobiltelefoner, rippning DVD-skivor, ta bort eBook DRM, och jailbreaking tabletter olagliga i USA. Men det finns en annan överraskning: bara titta på en DVD på Linux är också olagligt.

Detta är anledningen till Ubuntu och andra Linux-distributioner inte omfattar out-of-the-box DVD-stöd, tvingar dig att köra ett kommando som laddar ner och installerar libdvdcss från annat håll – inte Linux Distributions programförråd, eller att de skulle få problem.

Om du är en amerikan som har sett en DVD på Linux, det finns en god chans DMCA gör dig till en brottsling.

Image Credit: Victor på Flickr

Digital Millennium Copyright Act trädde i kraft 1998 i USA. Det är en upphovsrättslag som innehåller åtgärder mot kringgående. I huvudsak gör det olagligt att kringgå “tekniska skyddsåtgärder”, inklusive mobiltelefon lås och skydd mot att installera icke godkänd programvara på tabletter som Apple iPad och Microsofts Surface RT (jailbreaking).

Tekniska skyddsåtgärder finns också på e-böcker, så bryta DRM på en e-bok att läsa det på en annan eReader är tekniskt ett brott, liksom. (Inte alla e-böcker måste innehålla DRM, dock. Vår eBook har inga DRM, även om det publiceras via Amazon.)

Du hittar mer information om DMCA och dess åtgärder mot kringgående på Chilling Effects webbplats.

Att spela en kommersiell video DVD är normalt så enkelt som att placera den i en DVD-spelare eller en DVD-enhet. Om det är en dator, startar lämplig programvara och börjar spela automatiskt. I en ålder av DRM-fläckas e-böcker och andra typer av filer som inte kan spela på alla dina hårdvara, DVD-skivor är ett bekvämt sätt att titta på filmer utan några begränsningar.

Det är hur det känns, åtminstone. Men de flesta kommersiella DVD-videor krypterats med Content Scramble System (CSS). Om du vill producera din egen DVD-spelare, skulle du behöva licens CSS stöd från DVD Copy Control Association (DVD CCA). Som en del av denna tillståndssystemet, skulle du också måste genomföra andra funktioner kopieringsskydd, såsom regionen kodsystem som förhindrar DVD som köpts i en del av världen inte kan spelas på DVD-spelare som köpts på annat håll.

Image Credit: BY-YOUR-⌘ på Flickr

Hem video DVD inte använder CSS-kryptering, och kan spelas upp normalt.

År 1999 fanns det inget sätt att spela DVD-skivor på operativsystemet Linux. Medan dvd-spelare inbyggda i datorer kom med licensierad DVD-spelprogram för Windows, har de inte fungerar på Linux. En norsk programmerare som heter Jon Lech Johansen skapade DeCSS genom reverse-engineering en dåligt skyddad DVD-spelare. DeCSS kunde avkoda CSS-kryptering, vilket gör att olicensierad programvara för att komma åt data på en DVD-skiva. Innan DeCSS, Linux-användare hade ingen möjlighet att titta på video-DVD på Linux.

Som svar fick sitt hem plundrat av norsk polis i 2000 och DVD CCA försökte åtala honom under den norska brottsbalken. Han slutligen frikändes, men domstolen processen tog flera år.

Moderna Linux-maskiner använder inte DeCSS. Men genom att undersöka DeCSS koden, folk insåg att CSS var utsatta för en brute force. CSS använder 40-bitars kryptering och använder inte alla möjliga nyckel, så det är en extremt svag typ av kryptering. En modern dator kan knäcka en DVD CSS-kryptering genom brute force – det vill säga, genom att försöka alla möjliga nyckel och ser som en fabrik – på bara några sekunder.

Detta är vad libdvdcss gör. Med libdvdcss installeras på Linux, när du sätter i en DVD i datorns DVD-enhet, datorn kommer brute-force sin kryptering i några sekunder. Det kan se ut som DVD är bara öppna i VLC, men datorn är knäcka krypteringsnyckeln i bakgrunden för att göra den synlig.

Om du inte har libdvdcss installerad kommer DVD inte spelas upp alls.

Till skillnad från DeCSS har det inte funnits några juridiska utmaningar mot libdvdcss i synnerhet, men det verkar vara olagligt enligt DMCA.

Domstolsbeslut i USA har bekräftat att bryta CSS-kryptering är ett brott mot DMCA. Realnetworks producerade en gång RealDVD, ett program som tillät användare att kopiera sina egna DVD-skivor och skapa digitala kopior – i huvudsak rippa dem, eftersom människor rippa cd-skivor.

DVD CCA hävdade att även om Real hade licens CSS-kryptering stöd från dem, var detta en kränkning av deras överenskommelse och ett brott mot DMCA. Domstolarna ansåg att Real hade brutit mot DMCA: s åtgärder mot kringgående. Andra DVD-rippning applikationer, såsom den populära Handbrake är också olagligt enligt DMCA, även om de är allmänt tillgängliga på Internet.

Medan DMCA har ett undantag process – det är därför det är lagligt att jailbreaka en telefon (men inte en tablett) – ett undantag har aldrig beviljats ​​för att titta på DVD-skivor på Linux. Regeringen fortsätter att överväga denna olagliga, precis som det anser rippa DVD-skivor till datorn olagligt.

Uppdatering: Från och med januari, är det inte tillåtet att låsa upp telefonen utan tillstånd av transportören som du köpte den från, förutsatt att de låste den i första hand. Du kan köpa en olåst telefon, naturligtvis, men det kommer att kosta mer.

Det var en gång sant att Linux-användare måste bli brottslingar att titta på kommersiella DVD-filmer (åtminstone i USA). Det finns dock nu licensierade DVD-spelare tillgängliga för Linux.

Till exempel Ubuntu Software Center erbjuder den licensierade Fluendo DVD-spelare. Denna DVD-spelare kommer att kosta dig $ 25, men du har förmodligen redan betalat för licensierad DVD-uppspelning programvara som följer med datorns DVD-enhet i första hand. Om du har köpt den licensierade Cyberlink DVD-spelare, som tidigare var den enda rättsliga alternativ för att titta på DVD-skivor på Linux i USA, behöver du förmodligen att köpa Fluendo DVD-spelare för att spela DVD-skivor på moderna versioner av Ubuntu.

I praktiken kommer de flesta Linux-användare googla upp en lösning för att titta på DVD-skivor på Linux och installera libdvdcss, som är gratis och ger dem möjlighet att titta på DVD i VLC och andra mediaspelare de redan använder.

Vi är inte jurister här, och det är verkligen oklart om detta skulle stå upp i domstol, precis som det är oklart om domstolarna skulle upprätthålla ett åtal mot någon för att låsa upp en mobiltelefon eller jailbreaking en iPad. Men detta är vad DMCA säger.

Lagar så illa som det här är inte begränsade till USA ensam – andra länder kan ha liknande lagar. Till exempel har Kanada nu en lag som gör “bryta en digital lås” olagligt, vilket också skulle göra det olagligt i Kanada.

10 miljarder låten säljs via Apples iTunes Store var Gissa saker att hända på det sättet av Johnny Cash.