Windows admin: att använda Schemaläggaren för att köra processer senare

I detta nummer av Geek School, vi kommer att lära dig om extremt kraftfull Schema verktyg som används i Windows bakom kulisserna för att göra alla möjliga saker.

Du kanske tänker att Schemaläggaren är bara ett sätt att schemalägga ett program för att köra vid en viss tidpunkt, men det är så mycket mer än så, och har blivit en integrerad del av Windows.

Förr i tiden, Windows hade massor av tjänster som körs i bakgrunden hela tiden bara för att göra saker som trigger systemet rensning händelser eller underhåll som måste köras vid en viss tidpunkt. Moderna versioner av Windows övergav denna praxis så mycket som möjligt, och i stället bara lagt händelser till Schemaläggaren så att de skulle göra samma sak, men utan att kräva en pågående process och slösa minne hela tiden.

Detta betyder inte att Windows har inga tjänster som körs, naturligtvis, eftersom många saker måste stanna igång hela tiden i bakgrunden, både därför att de kräver ständig aktivitet och att kommunicera med andra processer. Men migration av systemuppgifter till Schemaläggaren har varit en stor sak för PC-användare.

När du öppnar Schema programmet, ser du tre rutor av information: den vänstra rutan med en lista med mappar i ett träd format som används för att organisera listan över schemalagda aktiviteter, det mellersta fönstret som visar de uppgifter själva, och fönstret Åtgärder till höger som ger dig snabb tillgång till vanliga menyalternativ.

Inte skrämmas av alla de saker i gränssnittet – det är egentligen ganska enkel och det finns inte så många alternativ på rörig gränssnittet gör det verkar som det är.

Den högra rutan kan faktiskt inaktiveras med hjälp av den högra ikonen i verktygsfältet, eftersom alla åtgärder finns också i menyn Åtgärd. Om du har en uppgift väljs från listan, kommer menyn ändras till en uppgift specifik uppsättning objekt som Kör eller End, men när du öppnar Schemaläggaren eller inte har en vald, ser du alternativ för att skapa uppgifter, visa löpande uppgifter, och alla de andra.

Vi förklarar hur man skapar uppgifter i en minut, men först ska vi gå igenom några av alternativen i listan och förklara vad de gör.

“Visa alla aktiva funktioner” alternativet dyker upp en riktigt enkel lista som visar vilka uppgifter som körs, även om det verkar aldrig att befolka igång eller Kör Längd kolumner. I vilket fall som helst, är det praktiskt att se om saker och ting är igång.

Aktivera / inaktivera alla uppgifter Historia alternativet är verkligen användbart eftersom det gör det möjligt för fliken Historik och spårar nästan allt som händer. Om du felsöker ett problem som innebär en schemalagd aktivitet, bör du aktivera detta alternativ för att få mer data att arbeta med – bara se till att stänga av den igen efteråt, eftersom det är en massa onödiga avverkning som något kan försämra prestanda om du inte ‘t behöver det.

Vi kommer att gå in i detalj inom kort om detaljerna i resten av uppgiften detaljflikarna, men det är värt att titta igenom många av mappar för att se vilka typer av saker som drivs med en schemalagd aktivitet i Windows eller tredje part programvara.

Till exempel, om du gå ner i Microsoft -> Windows -> Defrag mapp, ser du ScheduledDefrag uppgift i listan. Fliken åtgärder visar vad som faktiskt drivs bakom kulisserna, och du kan kolla in vad resten av alternativen är inställda på.

Obs: vi rekommenderar inte leka med de alternativ för inbyggda Microsoft-tjänster. Betrakta det bara informativa.

En annan kul exempel är Microsoft -> Windows -> ApplicationData mapp, som har CleanupTemporaryState uppgift. Om man tittar på fliken Åtgärder berättar själva kommandoraden, som använder rundll32.exe komponent för att köra Windows.Storage.ApplicationData.dll filen och anropar CleanupTemporaryState funktion inom den DLL.

Vad betyder detta? Du kan gärna se allt upp för dig själv, men i huvudsak all.NET program ger möjlighet att använda ApplicationData funktioner för att skapa temporära filer eller data som bara för den aktuella sessionen. Så Windows kallar CleanupTemporaryState funktionen varje så ofta för att rensa ut de temporära filer, som också finns i de vanliga Windows Temp mappar.

Eftersom du redan undrar, behöver du inte att manuellt utlösa denna uppgift att hålla datorn ren – om du vill rensa ut de temporära filer, bara använda Diskrensning eller något liknande CCleaner. Men det är roligt att lära sig lite mer om hur Windows fungerar under huven.

På tal om Diskrensning, visste du att Windows automatiskt kommer att köra det i tyst läge när du är riktigt lågt på diskutrymme?

Kommandoraden för denna schemalagda uppgift visar hur det går till – genom att skicka / Autoclean och / D% system% argument för att cleanmgr.exe, Windows berättar Diskrensning att köras automatiskt och rengöra den enhet som Windows är installerat på.

Du kommer att märka med några av dessa inbyggda uppgifter som Trigger inte kan ställas in. Det kan vara för en rad olika skäl, bland annat att Windows kan utlösa den schemalagda uppgiften på ett annat sätt.

Nu när vi har gått igenom några av alternativen i gränssnittet, är det enda som återstår för att förstå hur man skapar uppgifter.

De grundläggande uppgifterna Guiden hjälper dig att snabbt skapa en uppgift utan att behöva förstå allt om gränssnittet. Det kommer att be dig om en Trigger, vilket är vad Windows använder för att avgöra när man ska köra uppgiften. Den utlösande faktorn kan vara en tid eller datum, om dagligen, veckovis, månadsvis eller bara varannan tisdag kl 13:00. Alternativen är mycket kraftfulla när du väljer en och gå till nästa skärm.

Du kan också välja att starta en uppgift när datorn startar, när du loggar in, eller när en viss händelse dyker upp i Loggboken, som vi kommer att täcka i nästa lektion.

När du får igenom Trigger inställningar kommer du att bli tillfrågad för den åtgärd som du vill utföra, som är bara ett sätt att säga att du kommer att använda denna skärm för att starta ett program. Du kan fortfarande välja att skicka ett e-post eller visa ett meddelande, men chanserna är goda att funktionen kommer att tas bort i en framtida version, eftersom de båda dyker upp som föråldrat nu.

På nästa skärm kommer du att bli tillfrågad om ett program eller skript, och du kan lägga till argument som skriptet också. Det sista alternativet för “Starta i” är verkligen användbart om din ansökan eller skript söker en fil i den aktuella mappen, så att du kan ställa in den aktuella mappen där filen är.

Det är allt det är verkligen att det för att skapa en uppgift med hjälp av guiden, men det är bara rookie sätt att göra saker.

Nästa sida: Skapa uppgifter med Detaljerad vy

På grund av expansionstakten av universum, ljuset från varje galax (kanten av det observerbara universum) mer än 46,5 miljarder ljusår från Jorden kommer aldrig att nå oss, de yttersta kanterna av universum är på väg bort från oss snabbare än hastigheten av ljus.