vilken mat, när de är korrekt förseglad, håller för evigt?

Svar: Honey

Du kanske har hört talas om (men hånade) burkar konserverad honung finns i gravar faraoner eller djupt i gravhögar, honung tusentals år gammal men fortfarande lika ätbara som den dag den begravdes. Även om sådana historier skulle verkligen vara håna-värd med något annat livsmedel (prova att äta beef jerky kvar för 3000 år i en grav), är honung en ganska unik substans som lämpar sig väl för omfattande lagring med liten eller ingen försämring i kvalitet.

För det första innehåller honung mycket lite vatten. Den extremt lågt innehåll av honung fukt gör det mycket ogästvänliga till den stora majoriteten av mikroorganismer som förstör mat, eftersom de kräver fukt för att leva. Utan införandet av vatten eller en kropp av något (som en bit frukt eller kött) som kan förstöra, det är i huvudsak ingenting i honung för att förstöra i första hand.

För det andra, är honung mycket sura (i genomsnitt 3,9 på pH-skalan) och mycket fientligt inställda till de flesta mikroorganismer. Den verkliga hemligheten är dock bina. Du kan göra en hygroskopisk och sur substans väldigt likt honung (men inte riktigt honung) som melass, som fortfarande kommer att förstöra. Bina dock ge en speciell egenskap till honung: ett enzym från deras magar som bryter ned honungen på en mikroskopisk nivå och skapar lite små mängder väteperoxid som ytterligare dödar alla organismer som kommer i kontakt med honungen.

Som sådan, om du skörda honung, filtrera bort skräp, och försegla den tätt i en burk, kan du lämna den på hyllan för dina stora barn (eller nyfikna arkeologer 3000 år på vägen).

Bild av Zaereth.