vad är skillnaden mellan gpt och mbr när partitionera en enhet?

Inrätta en ny skiva på Windows 8.x eller 10 och du kommer att bli tillfrågad om du vill använda MBR eller GPT. GPT är den nya standarden och gradvis ersätta MBR.

GPT för med sig många fördelar, men MBR är fortfarande den mest kompatibla och är fortfarande nödvändigt i vissa fall. Detta är inte ett Windows-standard – Mac OS X, Linux och andra operativsystem kan också använda GPT.

Du måste partitionera en hårddisk innan du kan använda den. MBR (Master Boot Record) och GPT (GUID Partition Table) är två olika sätt att lagra partitione informationen på en enhet. Denna information omfattar där partitioner startar och börjar så operativsystemet vet vilka sektorer tillhör varje partition och vilken partition är startbar. Det är därför du måste välja MBR eller GPT innan skapa partitioner på en enhet.

MBR standarder för Master Boot Record. Den infördes med PC-DOS 2.0 1983.

Det kallas Master Boot Record eftersom MBR är en speciell startsektor ligger i början av en enhet. Denna sektor innehåller en starthanterare för det installerade operativsystemet och information om driv logiska partitioner. Boot loader är en liten bit av kod som i allmänhet laddar större boot loader från en annan partition på en enhet. Om du har Windows installerat, de första bitarna i Windows boot loader bor här – det är därför du kan behöva reparera MBR om det är över och Windows startar inte. Om du har Linux installerat, kommer GRUB boot loader typiskt ligga i MBR.

MBR arbetar med diskar på upp till 2 TB i storlek, men den kan inte hantera skivor med mer än 2 TB utrymme. MBR också bara stöder upp till fyra primära partitioner – om du vill ha mer, måste du göra en av dina primära partitioner en “utökad partition” och skapa logiska partitioner inuti. Detta är en dum liten hacka och bör inte vara nödvändiga.

MBR blev branschstandard alla används för separation och uppstart från skivor. Utvecklare har stapla på hackar som utökade partitioner sedan dess.

GPT står för GUID partitionstabell. Det är en ny standard som gradvis är att ersätta MBR. Det är i samband med UEFI – UEFI ersätter clunky gamla BIOS med något modernare, och GPT ersätter clunky gamla MBR partitione systemet med något mer modernt. Det kallas GUID Partition Table eftersom varje partition på hårddisken har en “globalt unik identifierare” eller GUID – en slumpmässig sträng så länge att varje GPT partition på jorden har sannolikt sin egen unik identifierare.

Detta system har inte MBR gränser. Enheter kan vara mycket, mycket större och storleksbegränsningar beror på operativsystemet och dess filsystem. GPT möjliggör en nästan obegränsad mängd av skiljeväggar, och gränsen här blir ditt operativsystem – Windows tillåter upp till 128 partitioner på en GPT enhet, och du behöver inte skapa en utökad partition.

På en MBR-disk, är uppdelningen och start data som lagras på ett ställe. Om data skrivs över eller skadad, du är i trubbel. Däremot GPT lagrar flera kopior av denna data över disken, så det är mycket mer robust och kan återhämta sig om data correupted. GPT lagrar också cyklisk redundanskontroll (CRC) värden för att kontrollera att uppgifterna är intakt – om uppgifterna är skadad, kan GPT märka problemet och försöka återställa skadade data från en annan plats på disken. MBR hade ingen möjlighet att veta om dess uppgifter var skadad – skulle du bara se det fanns ett problem när startprocessen misslyckats eller din enhet partitioner försvann.

GPT enheter tenderar att innehålla en “skyddande MBR.” Den här typen av MBR säger att GPT enheten har en enda partition som sträcker sig över hela enheten. Om du försöker att hantera en GPT disk med en gammal verktyg som bara kan läsa MBRs, kommer det att se en enda partition som sträcker sig över hela enheten. MBR ser de gamla verktygen inte förväxla GPT köra en opartitionerat enhet och skriva sina GPT data med en ny MBR. Med andra ord, det skyddande MBR skyddar GPT data från att skrivas över.

Windows kan bara starta från GPT på UEFI-baserade datorer som kör 64-bitarsversioner av Windows 10, 8.1, 8, 7, Vista, och motsvarande serverversioner. Alla versioner av Windows 10, 8.1, 8, 7 och Vista kan läsa GPT enheter och använda dem för data – de bara inte kan starta från dem utan UEFI.

Andra moderna operativsystem kan också använda GPT. Linux har inbyggt stöd för GPT. Apples Intel Mac inte längre använda Apples APT (Apple Partition Table) system och använda GPT istället.

Du kommer förmodligen att vilja använda GPT när inrätta en enhet. Det är en mer modern, robust standard som alla datorer är på väg mot. Om du behöver kompatibilitet med äldre system – till exempel förmågan att starta Windows från en enhet på en dator med en traditionell BIOS – måste du hålla fast vid MBR för nu.

32-bitars Win 8.1 stövlar från GPT.

Jag undrar vid vilken tidpunkt du upptäcker (utan att kontrollera en artikel som denna) som, säg, installera Win 8 32 bit på en GPT formaterad disk kommer inte att fungera? Eller att du inte kan installera Win 8 64bit på en formaterad disk GPT med en icke-UEFI BIOS? Det finns två fall i den senare situationen: 1: försöker formatera en hårddisk som GPT på en icke UEFI system med en startdiskett, säger. 2: Installera en förformaterad hårddisk i en icke UEFI PC, och sedan försöker installera O / S.

Jag antar att den som trodde upp namnet kan vara Scottish- “guid ‘=’ bra ‘. Absolut inte franska. Jag menar, försök att säga “GPT” på franska .. ledtråd, det är ett verb i detta perfekt – J’ai ……

Oj då! Quel marknadsföring!

@dalchina normalt skulle du upptäcka detta när du konfigurerar Windows, om du ställer in på en ny maskin, “Välj en installationsplats” skede inte kommer att låta dig partitionera hårddisken med en inkompatibel partitionsschemat. I fallet med en formaterad enhet, bör du också få ett fel under installationen. I båda fallen bör du veta om problemet innan data ändras, så att du kan kopiera dessa data över till en MBR-enhet.

Min nyare laptop kom med UEFI och en säkrad boot-loader. Jag ville dual boot Windows 8 och Windows 7. Var tvungen att stänga av säker boot-loader genom att formatera och byta till MBR med 3: e parts partitione programvara. Synd kunde inte bara göra en partition i Windows 8 diskhantering för Windows 7 och har allt arbete. Det gick inte att få Windows 7 att starta i UEFI. När du har installerat Windows 7, jag var tvungen att installera om Windows 8. Vad jobbigt.

Om varje hårddisk kommer att vara unikt identifierbar, finns det några integritetsfrågor med detta?

Kommer detta att det skulle kunna användas som bevis som en IP eller MAC-adress och kommer GUID vara tillgänglig externt, som ett annat sätt att identifiera en individ för marknadsföring, kakor etc

Min nyare laptop kom med UEFI och en säkrad boot-loader

Du kan inte bara stänga av säker bootloader?

typo “stark så länge” i stället för “sträng så länge

Så … börjar med en 32-bitars Windows 7 installation på en 1 TB hårddisk som körs på en UEFI BIOS, hur skulle du överföra OS till en SSD? Jag skulle vilja formatera SSD som en GPT enhet och klona OS till det, för att undvika att installera operativsystemet.

Du kommer inte att kunna göra det med en 32-bitarsversion av Windows 7. Du antingen måste partitionera hårddisken med MBR eller uppgradera till en 64-bitars operativsystem.

Kan Windows 7, Windows Vista och Windows Server 2008 läsa, skriva, och starta från GPT-diskar? Ja, alla versioner kan använda GPT lades diskar för data. Uppstart stöds endast för 64-bitarsversioner på UEFI-baserade system.

– http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/dn640535(v=vs.85).aspx#gpt_faq_win7_boot

Tack, jag skruvas upp mitt problem uttalande. Vi har en ny 64-bitars, UEFI Windows 7 HP maskin, och vill formatera ett befintligt (64-bitars, MBR SSD) köra som en GPT köra, och sedan överföra kör OS (på en 1 TB GPT HDD) till SSD utan att behöva installera om OS.The BIOS listar äldre (64-bitars, MBR SSD) enhet i sin lista över startenheter, men vägrar att låta dig göra det standard.

Okej, det är annorlunda.

Det finns vanligtvis två lägen för bildbehandlingsprogram: partition läge och hela hårddiskläge. Jag tror vad du vill göra här är att använda hela hårddiskläge, som ska låta dig kopiera över alla dina partitioner, inklusive HP: s återställningspartition, utan några problem. Jag har faktiskt inte gjort en bildkopia på en GPT köra ännu (det sista jag gjorde var en MBR-partition på mitt skrivbord, som har UEFI men körs i BIOS emuleringsläge.)

Här är ett forum lägga över på Toms Hardware: den här killen hittat ett program från Paragon kallas “Migrera OS för att SSD” – http://www.tomshardware.com/forum/id-1670056/successful-clone-windows-hard-drive -ssd-gpt-uefi.html

Jag tror att det bästa sättet är att göra det i dos. Ta bort alla partitioner med fdisk och runfdisk / mbr. Det skulle sätta skivan tillbaka till Master Boot Record @ fabrik settings.Sorry jag är gammal LOL

Adam Rainer är den enda personen i historien att vara både en dvärg och en jätte: ett ospecificerat medicinskt problem i sin ungdom hämmat hans tillväxt och en misstänkt hypofystumör i vuxen ålder skickade honom skyhöga till en slutlig höjd av 7 fot 8 tum.