USB Type-c förklarade: vad det är och varför du vill ha det

Apples nya MacBook har en enda USB-typ C-port, men detta är inte en Apple-only standard. Detta är en ny USB-standarden, och – med tanke på tid – det kommer att sprida sig till allt som för närvarande använder en äldre, större USB-kontakt.

USB Type-C är tätt sammanflätad med andra nya standarder, som USB 3.1 för högre hastigheter och USB Power Delivery för förbättrad kraft leverans över USB-anslutningar.

USB Type-C är en ny, liten fysisk kontakt. Kontakten i sig kan stödja olika spännande nya USB-standarden som USB 3.1 och USB-leverans (USB PD).

Standarden USB-kontakt du är mest bekant med är USB Type-A. Även när vi har flyttat från USB 1 till USB 2 och vidare till moderna USB 3-enheter, har det kontakt stannade samma. Det är lika stor som någonsin, och det bara pluggar på ett sätt – så du måste se till att det rättvända när du kopplar in den.

Men andra enheter ville använda USB, också! De massiva USB-portar får inte plats på smartphones, digitalkameror, spelkontroller, och alla de andra enheterna ute kanske du vill koppla in via USB. Så många andra former av kontakt föddes, däribland “mikro” och “mini” kontakter.

Denna samling av olikformade kontakter för olika storlek enheter närmar sig sitt slut. USB Type-C är en ny kontakt standard som är mycket liten. Det handlar om en tredjedel av storleken på en gammal USB typ A plugg. Detta är en enda kontakt standard att varje anordning skulle kunna använda. Du behöver bara en enda kabel, om du ansluter en extern hårddisk till din bärbara dator eller ladda din smartphone från en USB-laddare. Att en liten kontakt kan vara liten och passa in i en mobil enhet, eller vara den kraftfulla port du använder för att ansluta all kringutrustning till datorn. Själva kabeln har USB Type-C-kontakter i båda ändarna – det är allt en kontakt.

Ja, detta är många awesome saker samtidigt. Inte bara är det reversibel, det är en enda USB-kontakt form alla enheter bör anta. Inga fler mässar av olika USB-kablar med olika anslutningsformer för alla de olika enheter som du vill, och inte mer massiva portar som tar upp onödigt mycket utrymme på allt tunnare enheter.

USB Type-C-portar kan stödja en mängd olika protokoll med hjälp av “alternativa lägen”, som gör att du kan ha adaptrar som kan mata ut HDMI, VGA, Displayport, eller andra typer av anslutningar från den enda USB-port, till exempel. Apple USB-C Digital Multi Adapter ser ut som ett bra exempel på detta i handling, som erbjuder en adapter som gör det möjligt att ansluta en HDMI- eller VGA-utgång, större USB typ A-kontakt, och mindre USB Type-C-kontakt via en enda port. Röran USB, HDMI, Displayport, VGA, och kraft portar på typiska bärbara datorer kan effektiviseras i en enda typ av port.

USB-PD specifikation också tätt sammanflätad med USB Type-C. För närvarande, smartphones, surfplattor och andra mobila enheter använder ofta en USB-anslutning för att ladda. En USB 2.0-anslutning ger upp till 2,5 watt – som kommer att ladda din telefon, men det är om detta. En bärbar dator kan kräva upp till 60 watt, till exempel.

USB-ström leveransen ups denna makt leverans till 100 watt. Det är dubbelriktad, så en enhet kan antingen skicka eller ta emot ström. Och denna makt kan överföras samtidigt enheten sänder data över anslutningen. Apples nya MacBook och Googles nya Chromebook Pixel båda använder sina USB Type-C hamnar deras laddningsportar. Detta skulle kunna innebära slutet av alla dessa proprietära laptop laddning kablar, med allt laddning via en vanlig USB-anslutning. Du kan ladda din bärbara dator från en av de bärbara batterier du ladda dina smartphones och andra bärbara enheter från idag. Du kan ansluta din bärbara dator till en extern bildskärm som är ansluten till en strömkabel och att extern bildskärm skulle ta ut din bärbara dator som du använde det som en extern bildskärm – allt via en liten USB Type-C-anslutning.

För att använda detta, enheten och kabeln måste stödja USB Power Delivery. Bara att ha en USB Type-C anslutning betyder inte nödvändigtvis att de gör.

USB 3.1 är en ny USB-standarden. USB 3: s teoretiska bandbredden är 5 Gbps, medan USB 3.1 s är 10 Gbps. Det är dubbelt bandbredd, lika snabbt som en första generationens Thunderbolt-kontakt.

USB Type-C är inte samma sak som USB 3.1. USB Type-C är bara en kontakt form och den underliggande tekniken kan bara vara USB 2 eller USB 3.0. I själva verket använder Nokias N1 Android tablett USB Type-C-kontakt, men under det handlar USB 2.0 – inte ens USB 3.0. Men dessa tekniker är nära besläktade.

Den fysiska USB typ C kontakt är inte bakåtkompatibel, men den underliggande USB-standarden är. Du kan inte koppla äldre USB-enheter till en modern, liten USB Type-C-port, och inte heller kan du ansluta en USB Type-C-kontakten i en äldre, större USB-port. Men det betyder inte att du måste ta bort alla dina gamla kringutrustning. USB 3.1 är fortfarande bakåtkompatibel med äldre versioner av USB, så du behöver bara en fysisk adapter med en USB Type-C-kontakten på en och och en större, äldre stil USB-port på den andra. Du kan sedan koppla dina äldre enheter direkt till en USB Type-C porten.

Realistiskt, kommer många datorer har både USB Type-C-portar och större USB typ A-portarna för den närmaste framtiden – som Googles Chromebook Pixel. Du kommer att kunna sakta övergå från dina gamla enheter, få nya kringutrustning med USB Type-C kontakter. Även om du får en dator med endast USB Type-C-portar, som Apples nya MacBook kommer adaptrar och hubbar fylla tomrummet.

USB Type-C är en värdig uppgradering. Det gör vågor på den nya MacBook, men det är inte en Apple-bara teknik och det kommer inom kort att visas i enheter från praktiskt taget alla. Oavsett vad du tycker om Apple, den här gången de är att trycka hårt bakom en ny standard som alla kan anta.

USB Type-C kan även ersätta Lightning-kontakten på Apples iPhone och iPad en dag – Blixten har inte många fördelar jämfört med USB Type-C förutom att vara en egen standard Apple kan ta ut licensavgifter för.

Image Credit: Apple, Wikipedia, Intel Free Press på Flickr, Google

Jag vill ha det bra.

Bara det faktum är, jag vill ha mer än ett uppriktigt.

Yayyy donglar! Kristus på en cykel! Framsteg? Vi har hört talas om det.

Jag funderar på att (för första gången) bygga mig en ny stationär dator mycket snart, och jag vill försöka framtids mig så mycket som möjligt. Jag har för avsikt att gå med i7 processor, till exempel, även om jag inte riktigt behöver hyperthreading idag men eftersom detta kommer att vara min huvudsakliga arbetsstation för många år framöver och jag vill ha gott om utrymme för vad mina framtida behov kan vara. Är 3,1 finns nu för mig att i min bygga? Är typ C?

De är just nu börjar ge moderkort med 3,1. Det Sill du tillbaka lite mer $$ i stället för att nöja sig med 3,0. De har inte kommit ut med någon typ C moderkort ännu, att jag är medveten om. Jag personligen skulle vänta med att få dem tills du behöver dem. Du kommer att kunna köpa expansionskort för $ 20- $ 25 6-12 månader på vägen med USB 3.1 och typ C-portar. Den enda överskådlig bakslag kan vara wattal genomströmning. Det är svårt att föreslå någon att “framtidssäker” köper dessa dagar, eftersom du inte vet vad som kommer floppen eller inte fånga den (Thunderbolt). Men jag räknar med att detta nya USB att lyckas.

Jag ser USB 3.0 som en måttligt framgångsrik standard, särskilt jämfört med USB 2.0. USB 3.0 är definitivt en framgång jämfört med dödfött Thunderbolt. Denna nya hybrid verkar vara en mycket bättre genomtänkt standard och genomförande. Den bakåtkompatibilitet och öppna ändar karaktär av protokollet verkar vara ett välkommet tillvägagångssätt eftersom det inte kasta USB perifera barn med badvattnet som skulle ha varit Thunderbolt strategi. Det verkliga testet kommer att vara i den relativa livslängden för enskilda uttag inbäddade i enheter såsom bärbara datorer. stationära datorer och spelkonsoler. Jag ser inte telefoner och andra kort livscykel enheter som verkligen behöver en robust inre kontakt bortom ett år eller två. USB 1.0, 1.1 och 2.0 och för det mesta 3,0 har en ganska robust kontakt bas framför allt i typ A honkontakt. Generellt fasta förbindelser med lite slapphet även efter 100 insättningar som har varit min erfarenhet, är något slags bevis.

Oavsett vad det lovar dess genomförande är det som är avgörande. Intel är förmodligen den största tillverkaren av moderkort i världen. Mellan Intel och AMD, kan jag vågar säga, USB-kretsuppsättningen marknaden är helt dominerade. Men de båda suger big time i denna avdelning. Frekvent släppa anslutningar – oavsett OS – och inte ens leverera tillräckligt med ström till hamndrivna USB-enheter som annars arbetar felfritt på äldre USB 2.0-portar gör dem ser patetiskt.

På min ett år gamla ursprungliga Intel moderkort finns 2 USB 3-portar + en rubrik för att lägga till ytterligare 2 frontpanelen portar. Fram till 2 uppdateringar bios Jag kunde inte ens ansluta till denna rubrik. Datorn skulle helt enkelt frysa. USB 3-enheter får mis-erkända som USB 2-enheter. Glöm energibesparande funktion USB spara, även när filöverföring aktiv sker anslutningarna helt enkelt släppa. Ett problem jag inte har med mina 5 och 7 år gamla VIA baserade datorer.

Av desperation jag beställde enkelt och installerat 2 x VIA chip set 4-portars USB 3.0 PCI-E-kort. och funktionshindrade alla ombord dem. Problemet löst !!!!

Båda dessa företag måste vara så rädd för VIA att de inte har licensierat VIA att moderkort kretsuppsättningar. Deras hela moderkort – chip företag kan helt enkelt gå ner i avloppet.

gud darn det jag önskar asus eller någon annan större moderkort företaget skulle har lagt detta på sina styrelser innan äpple. Nu måste vi leva med fanboys hävdar äpple uppfinna eller drivit denna USB-standarden som skall antas av massorna under de kommande månaderna: [åtminstone hp eller Dell couldve sätta det på några nya bärbara datorer

De bör snarare fastställa den nuvarande standarden, innan du skapar en ny standard för USB. Jag har haft en USB 3.0 extern hårddisk – Western Digital – ansluten till en USB 3.0-port på en bärbar dator överföra filer långsammare än än USB 1.1. (bokstavligen ett par KBs per sekund).

Alla ovanstående förklaras i artikeln låter bra, så länge allt fungerar. Även med tillsats av möjligheten att överföra mer makt och video till typ, finns det är fler saker som kan gå fel eller inte fungerar.

Jag måste hålla med dig dig. För att vara ärlig USB3.0 är lite av en enda röra. USB2.0 var en fast standard som bara fungerade ur lådan.

USB3.0 antingen bara fungerar eller ger dig en värld av smärta. 50/50. USB3.0 fortfarande inte är klar så långt som jag är orolig, vilket gör mig orolig om några nyare standarder.

Från min erfarenhet USB3.0 portar tenderar också att ge för lite makt att faktiskt köra externa hårddiskar utan dedicatwd strömförsörjning, så jag var tvungen att koppla in dem i den långsammare USB2-porten. Jag hoppas att typ C kontakt kommer inte att på samma sätt drabbade eller missar.

Dessutom, vad är upp med dessa donglar?

Alla mycket bra, men miljontals datoranvändare, som har antingen köpt USB 3.0 portas stationära och bärbara datorer eller köpt mobos med USB 3.0-portar för att ersätta vad de hade kommer att vara mycket arg eftersom USB 3.0 standarden inte har varit ute många år och nu, kommer tillsammans USB-C, så vi alla måste köra längs till banken igen för att få mer pengar för att köpa denna senaste inkarnation av datoranslutning. Vad som kommer 2016, USB-D?

Inte som vi inte är vana vid det dock. Jag är mest orolig för detta “en plugg är tillräckligt” nonsens på Macbook. Även om cascadable pluggar blir standard, jag tvivlar på att de konsekvent kommer att genomföras på rätt sätt så att du enkelt kan ansluta din externa enhet på toppen av laddningskabel och USB-mus.

Är det möjligt i framtiden för en kabel för att göra allt? Jag vet att det finns vissa typer av HDMI som kan överföra video, ljud och nätverk (Ethernet). Eller kommer allt att vara trådlöst och allt vi behöver är den inbyggda mottagare och sändningsanordningen?

Tillverkarna kan föreställa sig en rent trådlös framtid, men med tanke på sänkt tillförlitlighet och prestanda jämfört med kabelbaserade lösningar, och de problem som uppstår till följd av en hög täthet av klientsystem jag tvivlar verkligen att det kommer att ske snart.

“Adaptational attraktions” är ett fenomen i filmen och TV-industrin där, oavsett om eller inte ett tecken på en bok beskrevs som hemtrevlig eller oattraktiv, är tecken som spelas av attraktiva människor.