Använd din Mac anmälan centrum för widgets, manus, och meddelanden

Mac OS X 10,10 Yosemite infört en ny Notiscenter. Det liknar anmälan centrum finns i iOS, samlar widgets och meddelanden till en plats.

Anmälan centrum erbjuder normalt widgets och en lista över tidigare meddelanden. Du kan också förlänga den med kraftfulla skript, tack vare ett tredjepartsprogram.

För att komma åt anmälan centrum, klicka på knappen längst upp till höger på skärmen – den längst till höger på den övre menyraden. Du kan också dra in från höger sida av Mac styrplatta med två fingrar. Klicka utanför centrum anmälan och det gömmer automatiskt.

Det finns inget kortkommando som öppnar anmälan centrum, åtminstone som standard. Om du vill ange en egen kortkommando för detta, öppna fönstret Systeminställningar (Apple-menyn> Systeminställningar), klicka på Tangentbord, välj fliken Genvägar, och skapa en genväg för “Show Notification Center” under markkontrollen.

Som standard visar anmälan centrum “Idag” vy som liknar vyn Idag ser du om du drar ner från toppen av en iPhone eller iPad skärm. Du ser en mängd olika widgets, inklusive dag, Social (för Facebook, Twitter, Linkedin, och meddelanden), kalender, lager, väder, kalkylator, världsklocka, och iTunes.

Tekniskt, dessa är inte grafiska komponenter. De är “Dagens tillägg”, eftersom de sträcker sig vyn Idag i anmälan centrum med mer information. Det är därför du hittar dem listas under Extensions rutan i fönstret Systeminställningar.

För att konfigurera en widget, muspekaren över det och du kommer att se en “i” ikon. Klicka på den för att redigera widget inställningar. Till exempel är det så du kan redigera listan över platser widgeten Väder visar, eller hur du kan välja förteckning över bestånd som visas i widgeten Aktier. (Detta måste göras när du är i “normal” widgetvyn, inte “Redigera” vy.)

Att välja vilka widgetar visas klickar du på knappen Redigera längst ned på skärmen. Dra och släpp-widgetar och tillbaka, eller klicka på minus och plustecknet knapparna för att lägga till eller ta bort dem. Du kan också dra widgets upp och ner för att ordna dem i listan.

Du hittar Apples egna widgets i listan över tillgängliga widgets, liksom widgets installeras av tredjepartsapplikationer som du använder på din Mac. Framöver kommer fler Mac-program sannolikt även idag förlängningar.

Klicka över till fliken Meddelanden och du kommer att se en lista med meddelanden som dök upp på din Mac, sorterade efter det program som visas dem. Detta är ett enkelt sätt att kolla upp meddelanden som du kanske har trasslat – meddelanden, e-post, och allt annat program som informerar dig om.

Om du vill anpassa vilka meddelanden visas här genom att klicka på kugghjulet längst ner i listan meddelanden eller öppna fönstret Systeminställningar och klicka på Meddelanden. Du hittar en lista över program som är installerade som kan visa meddelanden, och du kan sortera den ordning de visas i listan, vilka typer av meddelanden som de kan visa och hur många meddelanden visas i anmälan centrum. Dessa alternativ är lite som att hantera meddelanden på en iPhone eller iPad.

Du kan ställa in en “Stör ej” läge för att förhindra meddelanden från stör dig. Till exempel kan du ställa in att automatiskt stänga av meddelanden utanför kontorstid, förhindra affärs e-post från poppar upp på dig.

Du kommer också att se en “Stör ej” toggle längst upp i vyn Idag, så att du snabbt växla det här läget på eller av.

Du kan göra en hel del med den anmälan centrum. Till exempel tillåter Idag Skript program du använder skript som visar sin produktion som widgets på Idag rutan. Du kan använda detta program för att visa objekt från en RSS-flöde, kontrollera om en server är på nätet, visar de bästa processerna genom att använda resurser på din Mac, visar tillgängligt lagringsutrymme, och en mängd andra saker – från information på Internet till systemstatistik från din Mac.

För att komma igång, besök sidan Dagens skript på GitHub. När det är installerat, kolla in den här listan med exempelskript för inspiration och några användbara skript du kan bara kopiera och klistra in.

Widgets i anmälan centrum är definitivt mer användbar än instrumentpanelen, som visas widgets i en fullskärmsgränssnitt. Det är därför Mac OS X Yosemite började gömma den gamla instrumentpanelen gränssnitt som standard.

Så någon hitta några häftiga användningsområden för detta?

Oavsett flygplan president i USA är ombord betecknas med en anropssignal som slutar på “One”, militärflygplan betecknas med sin gren namn som Air Force One, Marine One, och så vidare, medan om ordföranden är på alla civila flygplan det betecknas som Executive One.