Windowsnätverk: dela med nätverket med hjälp av delningsguiden

Målet för den här lektionen är att förklara i detalj vad “Wizard Delning” den i Windows är, hur det fungerar och hur man använder det i nätdel.

Du kommer först lära sig att tala om “Wizard Sharing” är aktiverat, och hur man kan slå på den om den är avstängd på din Windows-dator eller enhet. Självklart kommer du också lära dig att stänga av den om du inte vill använda den.

Då kommer du att lära de alternativ som tillhandahålls av Windows för snabb nätverksdelning, så att du inte behöver gå igenom en verklig guiden med många steg.

Därefter kommer du att använda “Wizard Sharing” i att dela resurser och tilldela detaljerade behörigheter till olika användarkonton och användargrupper. Du kommer också lära dig att ställa in en delad resurs så att det är lätt att nå från datorer med andra operativsystem än Windows.

I slutet av den här lektionen kommer du att lära dig att sluta dela en mapp eller ett bibliotek med hela nätverket eller bara med ett visst användarkonto eller grupp.

Guiden Delning är aktiverat som standard i Windows. Att dubbelkolla att den är aktiverad, öppna “File Explorer” i Windows 8.x eller “Windows Explorer” i Windows 7.

I Windows 8.x, expandera “Visa” -fliken i menyfliksområdet och klicka eller trycka på knappen “Alternativ” längst till höger.

Detta öppnar “Mappalternativ” fönster där du kan aktivera eller inaktivera guiden delning.

I Windows 7, klicka på “Ordna” knappen i verktygsfältet i Utforskaren och sedan “Mapp och sökalternativ”.

I “Mappalternativ” fönstret, gå till “Visa” -fliken. I avsnittet “Avancerade inställningar” hittar du massor av konfigurationsalternativ för Windows / File Explorer.

Rulla till slutet av listan och du hittar ett alternativ som säger “Wizard Använd Sharing (rekommenderas)”. För att aktivera “Wizard Sharing” det, markera det här alternativet och klicka eller trycka på “OK”. Stäng sedan “Mappalternativ” fönstret.

Om du vill stänga av “Wizard Sharing” den och använda avancerad delning i stället avmarkera “Wizard Använd Sharing (rekommenderas)” och klicka eller tryck på “OK”. Stäng sedan “Mappalternativ” fönstret.

Om du vill veta mer om avancerad delning och hur man använder den, läsa lektion 7.

Aktivera delning guiden betyder inte att du alltid kommer att dela saker med hjälp av en guide i ordets rätta bemärkelse, men att du kommer att ha tillgång till snabba delningsverktyg. Det snabbaste sättet som fungerar i både Windows 7 och Windows 8.x är att högerklicka på biblioteket eller mapp som du vill dela. I högerklicksmenyn, klicka på “Dela med” och sedan en meny expanderar och visar flera alternativ för delning.

Här, Windows 8.x operativsystem ger massor av delningsalternativ

I Windows 7, är listan över “Dela med” alternativ mindre och det innehåller följande alternativ

Om du behöver en repetition av behörigheter, gå tillbaka till Lektion 1 för att lära sig mer.

Samma delningsalternativ visas också på bandet av File Explorer i Windows 8.x. Markera objektet som du vill dela och expandera på fliken Dela på bandet. I “Dela med” avsnitt kommer du att se delningsalternativ som är tillgängliga när du högerklickar objektet.

Tryck på den lilla pilen pekar nedåt, för att utöka listan.

Nu kommer du att se alla tillgängliga delningsalternativ.

Windows 7 ger också en annan metod för att komma åt delningsalternativ. I Windows Explorer, välj den mapp eller bibliotek som du vill dela. Klicka sedan på “Dela med” i det övre verktygsfältet.

Du kommer då att se en meny med alla tillgängliga alternativ för delning.

“Dela med” alternativ delade tidigare är användbara i de flesta nätverksdelning scenarier. Dock kan du också ställa behörighetsnivåerna för användarkonton som du delar med och ge dem läs- och skrivbehörighet, inte bara skrivskyddad. Om du vill ha kontroll över vilka behörigheter du tilldelar när du delar, så är det en bra idé att använda “Wizard Sharing” den.

Först av allt, plocka ett bibliotek eller en mapp som du vill dela med andra i nätverket. Högerklicka på den och välj “Dela med> Specifika personer”.

Fortsätt läsa…

Minnesota Historical Society är nästan ett decennium äldre än staten firar och dokument (det grundades av territoriell lagstiftning 1849 och Minnesota blev en stat 1858).