vilken substans är en nyckelkomponent i både svartvit fotografi och Jell-O?

Svar: Gelatin

Gelatinbaserade efterrätter har funnits i århundraden, först som regionala hopkok gjorda av gelatin som extraherats från kalv hovar och senare i kommersiell skala start i början av 20-talet. Av 1960-talet gelatin och populära Jello-O varumärke var en del av det amerikanska landskapet. Medan de flesta av oss tänker på gelatin i form av läckra sommar desserter, det spelar också en avgörande roll-sans karamellfärg och aromen-i skapandet av svartvit film.

Före 1880-talet, fotografer använde en våt-platta process med kolloidalt silver. Det var en noga process och fotografiska plåtar måste skapas, utsatt, och utvecklas i snabb följd. Det var omöjligt att belägga en platta för framtida bruk.

På 1870-talet blev engelsk fotograf och läkaren Richard Leach Maddox avser hälsoeffekterna av ständigt hantering av kemikalier som används i våta plattan process, speciellt han orolig rök från processen och närheten till dem för användaren av kameran .

Maddox började en serie experiment fokuserade på att skapa torra plattor för att ta bort rök och göra fotografi roligare. Hans tidiga experiment producerade den första användbara torr plåt-teknik (tidigare försök av andra uppfinnare tidigare i talet hade gett plattor som var för ljus okänslig för att vara användbara). Skillnaden hans design? Han använde en gelatinlösning för att måla plattorna och avbryta silvernitrat på det. Processen ytterligare förfinas genom Charles Bennett och 1880s kommersiella torra plattor tillverkade med hjälp av gelatinmetod fanns tillgängliga.

Även under de mellanliggande åren processen har förfinats och bärarmaterialet miniatyriserade och gjort flexibel, är modern svartvit film en direkt ättling till Maddox s gelatinbelagda plattor.