varför bärbara skärmar kommer i sådana udda storlekar?

Har du någonsin undrat varför bärbara skärmar verkar komma i sådana udda storlekar? Då är du inte ensam! Dagens Superuser Q & A efter tittar på orsakerna till de udda skärmstorlekar du ser när man jämför bärbara datorer.

Dagens Frågor och svar session kommer till oss med tillstånd av Superuser-en uppdelning av Stack Exchange, en community-driven gruppering av Q & A webbsidor.

Foto med tillstånd av Jace Cooke (Flickr).

Superuser läsare TheCleaner vill veta varför bärbara skärmar kommer är sådana udda storlekar

Vi har diskuterat detta i Comms rum på Serverfault, och tänkte att det kunde göra en bra fråga om Superuser … särskilt om det finns ett tydligt svar. Förhoppningen är att det är en bra subjektiv fråga.

Varför laptop skärmstorlekar kommer i bråk storlekar som de gör i stället för 11/12/13/14/15 “? De vanligaste som jag ser annonserat är 11,6 “, 12,5”, 13,3 “, 14” och 15,6 “. Vad är resonemanget bakom det? Tangentbord storlek? Ergonomi? Upplösningskrav? De flesta är LCD-skärmar precis som TV-apparater, och ännu tv marknadsförs som heltal (19 “, 26”, 46 “, etc.).

Om man tittar på faktiska LxWxD dimensioner på bärbara datorer inte verkligen hjälpa eftersom skärm ramar varierar i storlek.

Till exempel detta exempel: 11,6 “laptop dimensioner = 11,55” x 8,50 “x 1,27” – detta beror på att en ganska stor ram.

Medan min x1 kol touch har en “diagonal skärm, men dess dimensioner är lika med en WQHD Touch: 13,03” 14 x 8,94 “x 0,55” (Front), 0,79 “(bak) – igen ramen. Om det skulle vara kant till kant, som skulle vara annorlunda, och “normal matte” insisterar själva “bildskärmens storlek” var omkring 15,5 “, som det är om man räknar infattningen.

Finns det faktiska ekvationer / förhållanden / matematiska faktorerna skärmstorlekar på en bärbar dator som gör vissa storlekar vanligare än andra? Observera att jag sade skärmstorlek (som den gemensamma 11,6 “, 13,3”, 15,6 “, etc.) och inte faktiska dimensioner hos locket själva bildskärmen.

Att bidra till att klargöra frågan

Jag frågar varför just dessa bråk storlekar är så vanligt? Titta på HP, Lenovo och Dell. De tenderar alla att gå med dessa skärmstorlekar. Är det för att det är vad konsumenterna är vana att se eller använda? Är det dikteras av upplösningskrav att “kontroll” skärmstorlek (vilket innebär 11,6 “fungerar upplösning-wise, men 11,7” inte)? Eller är det något annat? Om du vill slipa på en: Något, något fastställt att 11,6 “var en bra gemensam skärmstorlek … Jag är nyfiken på vad det var.

Varför bärbara skärmar kommer i sådana udda storlekar?

Superuser bidrags Adam Davis har svaret för oss

Visningsstorlekar bestäms främst av hur många skärmar som ryms på en mor glasplatta på fabriken.

Produktionsanläggningen börjar med en enda skiva av glas som skärmar kommer att tillverkas. Mor glasstorlekar oftast standardiserade inom industrin, och ökar

Ju större en bit av mor glas är, desto svårare är det att arbeta med på grund av brott. Dock är genom räknas av antalet arbetsdagar visas i slutet av raden, och vissa linjeprocesser tar lika lång tid för en liten bit av glas som för en stor grupp. Så för att öka genomströmningen, öka moderplattan och sätta fler skärmar på det.

Det är inte vettigt att skapa en tillverkningslinje för en enda storlek på displayen. Det är mer meningsfullt att skapa en tillverkningslinje som hanterar samma storlek mor glasplatta, och bara ändra antalet skärmar som skapats från moderglasplatta baserad på orderkrav.

Eftersom tillverkningslinje glaset inte kommer att förändras i storlek, när du vet storleken på skärmen som du vill, kan du avgöra hur många av dem kan passa in på en mor platta. Om det finns ytterligare utrymme, är det vettigt att öka storleken tills du använder så mycket utrymme på plattan som möjligt, utan att gå över din storlek krav.

Så den 10: e generationen glaset kommer att göra en 150 “TV (som bara används på mässor helt enkelt att visa storleken av moderglaset en given fabrik kan hantera), eller det kommer att göra nio 50” TV-apparater. Den andra generationen glaset kunde göra en fin 24 “desktop display, eller fyra 11,6” visas.

En mer ingående behandling av detta kan hittas på Norm s Flat Panel. AUO har en trevlig interaktiv diagram som visar skär mönster för några storlekar upp till generation 8,5 glas. Medan jag ingår 11: e generationen storlek, det finns inga anläggningar som för närvarande är verksamma i denna storlek. Det förväntas de första sådana anläggningar öppnas i 2015 eller 2016, och de kan använda modern glas någonstans mellan 10: e och 11: e generationen. Håll en klocka för nästa mässa som andra tillverkare visar 150 “TV-apparater för att visa upp sina nya 10: e generationen växter och slutligen 180” TV-apparater som de första 11: e generationen växter kommer online.

Njuter debatten? bläddra sedan över till den ursprungliga tråden via länken delas nedan för att se ännu mer fantastisk svar och diskussioner om laptop skärmstorlekar!

Har något att tillägga till förklaringen? Ljud av i kommentarerna. Vill du läsa fler svar från andra tekniskt kunniga Stack Exchange-användare? Kolla in hela diskussionstråd här.

Jag tror att en annan variation som kunde ha tagits upp är, varför inte har fler bärbara datorer som matchar storleken på monitorer som används för stationära datorer?

Den största observer struktur i universum är en massiv överbyggnad galaxer mer än 10 miljarder ljusår kallas Hercules-Norra kronan muren.