vad gjorde 19th century japanska aristokrater färga svart som en statussymbol?

Svar: Tänder

Det fanns en sed i Japan (och i hela sydöstra Asien) att västerlänningar på dagen fann ganska nyfiken: Ohaguro. Ohaguro, bokstavligen järn dryck, var en social ritual som innebar att dricka en mycket stark järn spetsad te gjort av vinäger, tanniner, och järnpulver.

Denna blandning “målas” på ytorna av tänderna och färgade dem en mycket mörk färg med ett blankt utseende. De mörka tänder ansågs en statussymbol i Japan och grannländerna fram till 19-talet och fortfarande praktiseras av äldre kvinnor i början av 20-talet.

Vad är mest nyfiken på hela processen är att trots görs för rent kosmetiska / sociala skäl, processen var faktiskt mycket fördelaktigt. Blandningen belagda och förseglade tänderna på ett sätt lik moderna dental tätningsmedel och som sådan, aristokrat hade lägre nivåer av karies än som finns i den allmänna befolkningen.

 Pierre Dieulefils.