vilket laboratorium har flest nobelpristagare?

Svar: Bell Laboratories

Även om det finns många kända laboratorier runt om i världen, såsom vagga dator innovation Xerox PARC, kan ingen laboratorium anspråk på den typ av vetenskapliga stamtavla du hittar på Bell Laboratories. Totalt 7 Nobelpris i området för fysik har tilldelats Bell Labs forskare. Här är de utmärkelser, i kronologisk ordning

1937 – Tilldelas Clinton J. Davisson för att demonstrera den våg natur.

1956 – Tilldelas John Bardeen, Walter H. Brattain och William Shockley, för att ha uppfunnit transistorn.

1977 – Tilldelas till Phillip W. Anderson (som delade det med icke-Bell Labs forskare Sir Nevill F. Mott och John H. van Vleck) för att utveckla en bättre förståelse av den elektroniska strukturen av glas och magneter.

1978 – Tilldelas till Arno A. Penzias och Robert W. Wilson för upptäckten av bakgrundsstrålningen som härrör från Big Bang.

1997 – Tilldelas till Steven Chu (som delade det med icke-Bell Labs forskare Claude Cohen-Tannoudji och William D. Phillips) för att utveckla en teknik för att kyla och fånga atomer med hjälp av laserljus.

1998 – Tilldelas till Horst Störmer, Robert Laughlin och Daniel Tsui för upptäckten av en ny form av kvantvätska.

2009 – Tilldelas till Willard Boyle och George Smith för uppfinningen och utvecklingen av charge-coupled device (CCD).

Nobelpris åt sidan, Bell Laboratories har gett upphov till alla typer av teknik genom åren, inklusive 56K modem, CDMA cellulära kommunikationer, UNIX operativsystem, och mer, alla har sitt ursprung där. En promenad genom Bell Labs upptäckter och utveckling inträde på Wikipedia är som en promenad genom en 20th century Uppfinning Hall of Fame.