vilka av dessa metall har fått sitt namn från den tyska mytologin?

Svar: Cobalt

Kulturer i världen länge använt myter och vidskepelse att förklara allt under solen och konsten att gruv- och metallurgi var inget undantag. Århundraden sedan tyska gruvarbetare avslöjat vener malm som såg ut som silver, men var svåra att smälta och ofta gav liten eller ingen silver i processen. De tog till ringa malm och metall fann däri “Kobalt” (som härrör från “kobold”).

Kobold är det tyska ordet för goblin och gruvarbetarna hävdade att det var busiga troll som stal malmen de ville (den saknade silver) och ersatt det med malmen de inte vill ha (till synes unsmeltable kobolt). I verkligheten kobolt var bara blandas med silvret, ingen ansträngning av trickster troll erfordras. På 16-talet en metod för att extrahera “Kobalt” ( “kobold”) upptäcktes, namnet fastnat, och när det gjorde hoppa till engelska blev det “kobolt”.

Kobolt är inte den enda metall namn som vi kan spåra tillbaka till tyska mytologin. Metallen nickel hämtar också sitt namn från tyska och under nästan identiska förhållanden. Återigen, tyska gruvarbetare funnit en malm som liknade malmen de ville (kopparmalm) som delade en liknande rödaktig nyans men det var inte kopparmalm men nickelmalm. De skyllde blandningen upp på Nickel, en busig tysk anda, och hävdade att han planterade “falska” koppar där att leka med dem. De kallade metal “kupfernickel” eller “koppar nickel” för att återspegla sin övertygelse att det skapades av nickel. Senare när malmen var ett korrekt sätt i sin egen rätt, var “kupfer” bit bort och det var helt enkelt kallas nickel.

 Alkemist hästkrafter.