vad kamouflage teknik gjorde stridsflygplan designers antar från naturen?

Svar: countershading

Countershading är en särskilt smart form av kamouflage varvid ett djur (eller objekt) är skuggad på ett sådant sätt att visnings djuret i sin naturliga orientering leder till djuret blandning in i bakgrunden.

En klassisk och perfekt exempel på countershading i djurriket är den hos den färgning som finns på många hajar och valar. Den grå revhaj, till exempel, är skuggad en gråaktigt blå färg på toppen av sin kropp, men dess undersida är en lätt vit färg. Sett från ovan, blandar haj i skumma och mörka vattnet nedanför och när sedd underifrån, det ser ljusare ut himlen och kraftigt upplyst vatten nära ytan.

Samma typ av skuggning har tillämpats på stridsflygplan (och andra militära farkoster) under åren så att planen är ljusare på undersidan (ofta målade blå som klar himmel) och mörkare färgad med mönster på toppen (för att efterlikna den varierade texturer och mörkare färger typisk terräng).

 Fbattail.