förstå integritet och säkerhetsinställningar i OS X för att hålla dina data säkra

Om du använder OS X, du förmodligen har perused sina säkerhetsinställningar vid ett flertal tillfällen. Dessa inställningar är ganska enkelt, men det finns några anmärkningsvärda funktioner om dem som förtjänar ytterligare prospektering.

Systemsäkerhet bör alltid vara en av en användares primära oro. Vi är inte bara talar om starka lösenord och brandväggar, det finns andra faktorer som du vill göra till exempel kryptera din hårddisk, vilka tjänster kan hämta din position, och vilka appar du kan installera.

Utbudet av säkerhetsfrågor på moderna system är ganska stor och bred, har tack och lov de flesta operativsystem beslutsfattare utvecklat sätt att göra det ganska enkelt och smärtfritt för användarna. Android till exempel, har förfinat hur dess meddelanden visas så att du kan gömma känsligt innehåll meddelande på låsskärmen. Under tiden kan iPhone-användare enkelt låsa sina enheter med någon av sina fingeravtryck.

Med dessa typer av förbättringar och förbättringar, enhetssäkerhet och användarens integritet är en viktig faktor utan att vara betungande och att vara i vägen, och kan till och med vara ganska kul.

OS X är naturligtvis inte annorlunda, och eftersom din Mac är lika sannolikt en kandidat för dataintrång, spionage och andra typer av attacker, är det en bra idé att helt förstå vilka möjligheter det ger när det gäller säkerhet och integritet.

För att komma åt din “Säkerhet & Sekretess” inställningarna, gör det genom att först öppna Systeminställningar i Dock eller använda Spotlight för att söka efter den. När du har öppnat “Säkerhet och sekretess” preferenser, kommer du se att det finns fyra flikar på det.

För att göra de flesta av förändringarna kommer du först behöva klicka på låssymbolen och ange ditt lösenord.

“Allmänt” Optionerna ger användare möjlighet att ändra sina lösenord och ange timeout för när det krävs för att låsa upp maskinen när datorn sover eller skärmsläckaren aktiveras.

Avsnittet nedan som är verkligen viktigt eftersom det gör det möjligt att diktera vilka appar kan installeras. Du kan begränsa det till endast Mac App Store apps, App Store och Apple godkända program från “identifierade utvecklare” eller program från var som helst.

Vi rekommenderar att du inte ställa in detta till “Anywhere”. Den mellersta alternativet är oftast den bästa kompromissen mellan systemsäkerhet och användarvänlighet.

Slutligen, längst ner finns en ihållande “Advanced …” -knappen.

Varje Mac-användare bör åtminstone veta om förekomsten av dessa avancerade alternativ. Chansen är lösenordslåset funktionen kommer att vara tillräcklig, men om du delar en maskin och glömmer att logga ut, så åtminstone andra användare inte behöver vänta på dig att låsa upp och logga ut så att de kan använda den.

Som sagt, dessa avancerade alternativ är långlivade, vilket innebär att de kommer att visas längst ned i “Säkerhet & Sekretess” preferenser, oavsett vilken flik du använder.

Överklagandet av att kryptera din hårddisk kokar i princip ner till detta: om din bärbara dator försvinner eller blir stulen, kan någon tänkas fortfarande läsa data på den. Kryptering innebär att ingen kan få tillgång till dessa uppgifter om de inte vet lösenordet för att dekryptera det. Självklart är den svaga punkten själva styrkan i lösenord, men kryptering ger en skyddande paraply mot alla utom de mest beslutsamma och skickliga tjuvar.

OS X: s kryptering funktion kallas Filevault, och kan aktiveras på “Filevault” -fliken.

Kryptera din Mac hårddisk är en ganska enkel process och om du inte har gjort det ännu, rekommenderar vi att göra det så snart som möjligt.

En brandvägg är viktigt att hålla attacker utifrån från att inträffa. Med brandväggen på eventuella “otillåtna program, program och tjänster” kommer att nekas från att acceptera inkommande anslutningar.

Genom att klicka på “Firewall Options …” -knappen låter dig “Blockera alla inkommande anslutningar” eller diktera vilka appar och tjänster är särskilt tillåtas eller blockeras.

Om du fortfarande osäker på om du behöver aktivera brandväggen på din Mac, då kan du lära dig mer om det och hur det fungerar, och därmed göra ett välgrundat beslut.

Vi äntligen komma till kött av saken, “Privacy” -fliken. Det finns några viktiga saker här som du vill uppmärksamma, så låt oss hoppa rätt in.

Till att börja med de “Platstjänster” kan vara helt avstängt, eller så kan selektivt inaktivera specifika appar som använder det.

Klicka på knappen “Detaljer …” bredvid “Systemtjänster” för att stänga av platsbaserade Spotlight förslag. Du kan också visa menyraden ikon när systemtjänster begär din position.

Om du vill begränsa vilka appar som har åtkomst till dina kontakter, då måste du göra det i avsnittet sekretess “Kontakter”. Bara avmarkera alla appar som du vill blockera.

Var noga med att också ta en titt på “Diagnostik och Användning” alternativ där du kan välja eller avstå från att skicka kraschen, diagnostik och användningsdata till Apple.

Du kommer förmodligen vill dröja en bit på “Privacy” alternativ bara för att se till att du har fått allt låst som du vill. Var inte blyg om att gå igenom alla de andra kategorierna och se vilka åtgärder du kan vidta för att skydda din identitet.

Ta din säkerhet och integritet, även på ett ökänt säkert system som OS X, alltid kommer att rangordna högst upp på dator bästa praxis. Åtminstone då, även om du inte planerar att någonsin använda OS X brandvägg eller kryptera din systemenheten, de allmänna och sekretess alternativ vi har diskuterat verkligen förtjänar uppmärksamhet.

Glöm inte, vi värdesätter dina kommentarer, frågor och förslag, så om du har några synpunkter du vill lämna med oss, tala i vårt diskussionsforum.

En av de största mosaik fotografier i världen är den nordliga Polar mosaik skapad av NASA använder bilder tagna av Lunar Reconnaissance Orbiter, den totala upplösningen av den slutliga mosaik bilden är en enorm 680 gigapixels.