Vad var den första science fiction-TV-show för att njuta av utbredda internetbaserad marknadsföring och diskussion?

Svar: X-Files

X-Files premiär hösten 1993 och sändes hela 1990-talet och början av 2000-talet. Kombinationen av dess Sci-Fi spetsad drama, delvis serialiserade format, och en upphov till berömmelse som sammanföll med stigande konsumentInternetAnvändning, skapade en perfekt recept för en mycket ansluten fans.

På ett sätt som för tidigare brist på teknik skär med intensiv fandom, hade aldrig setts förut, Arkiv X fans skapade den första aktiva på nätet fan community uppbyggd kring en för närvarande vädring show. Den typ av online-fläkt interaktioner vi nu tar för givet, att diskutera tidigare episoder, dela trivia, diskuterar där framtida repliker tar showen, etc.-var en framträdande del av X-Files popularitet.

I en hyllning till den hängivenhet av fans och de nätverk de hade skapats för att diskutera showen, visa författare namngav en karaktär i showen efter en riktig fläkt. I episoden Alone (sändes maj 2001) är tittarna introduceras mäklare Leyla Harrison, en agent inom FBI som hade blivit ett fan av ofta förlöjligade “X-Files” enhet och fylldes med trivia om sina ärenden. Agent Harrison namngavs efter verkliga X-Files fan fiction författare och gemenskap bidragsgivare Leyla Harrison som hade dött tidigare samma år efter en lång kamp mot cancer.