vad du behöver veta om att köra för uber

Kör för Uber verkar vara ett ganska enkelt sätt att tjäna lite extra pengar, men det finns en handfull av faktorer som gör det mer komplicerat än du kanske tror.

Många Uber förare gör en drägligt liv från att köra människor runt omkring, om de gör det på heltid eller deltid på toppen av sin huvudsakliga inkomst, men det är viktigt att komma ihåg att det finns mer att köra för Uber än bara registrera dig , att få godkänt, hoppande i bilen och driver människor runt. Här är några saker att tänka på om du funderar på att bli en Uber förare.

När jag tittade till att bli en Uber drivrutin, gjorde Bilförsäkringar inte ens kommer att tänka på, men min hjärna klickade så fort jag såg ordet “försäkring” under registreringsprocessen. Det visar sig, de flesta försäkringsbolag inte erbjuder täckning om du använder din bil som en taxi slags.

Däremot Uber ger du automatiskt sin egen auto försäkringsskydd, men det är ett minimum täckning som de flesta förare vanligtvis inte vill (det finns en $ 1000 avdragsgill för kollision täckning). Detta kan fortfarande verkar bra och dandy, men Uber försäkring täcker bara dig om din personliga försäkring inte.

Vad är problemet här? Problemet är att när du lämnar den incidentrapport med Uber, kommer de kallar din personliga försäkringsbolag först att kontrollera om du har omfattande och kollision täckning (eftersom Uber inte kommer att erbjuda det för dig om du personligen inte har det) och när ditt försäkringsbolag får reda på att du körde för Uber vid tidpunkten för din olycka (eller att du kör för Uber, period), en hel del erfarna Uber förare säger att de sannolikt kommer att släppa dig som en sten och annullera hela er politik med dem för brott mot villkoren. Det visar sig att de flesta försäkringsbolag inte gillar allt om du kör för Uber.

Detta kan göra det mycket svårare att hitta ett nytt försäkringsbolag utan din premie blir elektroniska-få minskat med ett försäkringsbolag är väldigt lik din kredit värdering tar ett dyk.

Så vad är dina alternativ? Det finns en liten handfull Uber vänliga försäkringsbolag som inte har något emot att du kör för Uber, men de kan fortfarande förneka din ansökan. Men det finns vissa försäkringsbolag som erbjuder särskilda strategier som ger förare full täckning under körning för Uber, men dessa företag är få och långt mellan, beroende på vilket tillstånd du bor i. I Indiana, till exempel, Erie Insurance och Geico båda erbjuder en politik som syftar till Uber förare, men jag har personligen ännu inte hittat ett försäkringsbolag som kan ge mig ett citat som inte är bensin dyrare än vad jag betalar nu.

Du kan också köpa kommersiella / företagsförsäkringar ganska mycket från alla försäkringsbolag, även om de inte är Uber-vänligt med sin personliga politik, men dessa typer av politik är, återigen, oftast riktigt dyrt.

Även om detta är inte så förvånande att höra, är det ofta något som du inte tycker om. Uber måste tjäna pengar på något sätt, och det gör det genom att ta en liten del av dina inkomster.

20% är inte en hel del, men det kan lägga upp. Om du ger en åktur som slutar med en $ 15 biljett, Uber tar $ 3 i, vilket ger $ 12 i kall hård inkomster. Det är fortfarande en anständig mängd, men, men om du hamna uppräkning $ 600 per månad i priser, tar en jättestor $ 120 att Uber. Så inte basera din inkomst enbart på vad priserna själva.

Ovanpå Uber s 20% minskning, måste du också betala 100% av skatteskulden på denna inkomst. Välkommen till livet av en oberoende leverantör!

När du är anställd på ett företag, kommer de att betala runt hälften av dina FICA skatter medan du betalar den andra halvan (på toppen av din inkomstskatt som du måste betala, vilket sannolikt innehålls). Men om du är en oberoende leverantör, måste du betala vartenda öre av dina FICA skatter. Du får en 1099 när skatt säsong metoder, i stället för en W-2.

Du kan göra en handfull saker att minimera din skattebetalning, som att se till att skriva av alla möjliga kostnader som du kan. Det kan vara bäst att prata med en revisor om dina alternativ.

Om du har alltid undrat varför du bara se Uber förare kör nyare bilar, det är därför Uber kräver förarna att göra det.

Vid tidpunkten för denna skrift, måste bilen vara en 2005 eller nyare, och det har också att ha fyra dörrar, så att du är ute på tur om du kör en äldre fordon eller en coupé, som Uber inte låter dig använda en bil som.

Din bil får inte heller ha någon kosmetisk skada eller mekaniska problem. Detta är inte ett krav i sig, men det kan påverka din förare röstning om en passagerare avskräckta av de gnisslande bromsar.

När du går att anmäla sig för att vara en Uber drivrutin, måste du gå igenom en säkerhetsprövning och en drivande historia check. Dessa saker är inte ögonblicklig, så det kommer att ta minst ett par dagar att få godkänt för att driva, och ibland ännu längre.

Vissa Uber förare har berättat för mig att det tog månader att få dem godkända för att något kom upp på deras säkerhetsprövning och Uber var tvungen att kolla upp det genom andra källor. Det visar sig vanligtvis ut att vara något, men det är helt enkelt Uber gör sin due diligence.

Du vet säkert att du kommer att spendera mer på gas när du börjar köra för Uber, men med gaspriserna denna låga, som kanske inte är ett stort bekymmer för dig. Men vad som borde vara ett stort bekymmer är bilens underhållskostnader.

Dessa kostnader kommer att gå upp mer du kör din bil runt. Du behöver för att få oljebyten oftare, och du behöver för att få delar ut oftare än normalt. Plus, när du sätter mer miles på din bil och köra runt en hel del mer än du har varit, risken för något går sönder ökar betydligt.

Mitt råd? Om du planerar att köra för Uber, hitta en ansedd mekaniker och bli hans vän.

I slutändan är det inte riktigt så enkelt att anmäla sig till en samåkning tjänst som Uber eller Lyft, men det är inte alltför alltför komplicerat heller, bara så länge som du kan få hela försäkrings röran räknat ut. Lyft har varit kända för att vara lite lättare att anmäla sig till och få godkänt, men de har också en högre självrisk på deras försäkring ($ 2500 i stället för 1000 $), så ha det i åtanke.

Bild Poäng: Uber, Bilder av pengar / Flickr, Sean McMenemy / Flickr, Chris Potter / Flickr, Ryan Ruppe / Flickr, Bob n Renee / Flickr

I grund och botten, om du funderar på detta du skulle vara bättre att leverera pizza.

Denna artikel underbart illustrerar av en slump (eller kanske inte), (delvis) av Übers affärsmodell. Om du driver människor runt för en levande, bör du vara försäkrad som sådan, men det är dyrt förstås. Om du är en taxi eller busschaufför, bör din syn och körförmåga testas oftare, vilket i sin tur kostar tid och pengar.

Så kan en person som inte är skyldig att göra det och är försäkrad normalt skurna kostnaderna för kommersiella företag? Visst de kan. Så gissa vad som händer när i hopp om en större bitar, alla före detta yrkesförare är Uber drivrutiner?

Antingen deras försäkring är tillbaka upp till tidigare nivåer som förnekar den tidigare inkomst bonus, eller de har fler olyckor och folk frågar om bättre testade förare börjar hela cykeln tillbaka igen.

Det är inte att jag är en drivrutin eller något, jag bara aldrig förstått varför folk även vill köra med en privat chaufför. Men jag har aldrig förstått Airbnb heller.

En “Hail Mary pass” är, i amerikansk fotboll, en mycket lång körning framåt, gjort i desperation och med en mycket liten chans att lyckas. Begreppet myntades av Dallas Cowboys quarter Roger Staubach i december 1975, då ifrågasatte om hans spel att vinna men osannolikt långa pass. Hans svar på frågan var: “Jag blundade och sade en Hail Mary”.