som ultra-slick beläggning upptäcktes av en slump?

Svar: Teflon

Även vanliga misattributed-likt Fisher Space Pen-som en produkt av NASA-finansierad forskning, Teflon (kemiskt känd som polytetrafluoretylen) upptäcktes helt av en slump i början av 20-talet.

Roy Plunkett var en kemist anställd i Kinetic Chemicals-ett dotterbolag till DuPont-1938 när hans experiment med CFC köldmedier tog en oväntad och historiskt betydande vändning till det bättre.

Under ett experiment i vilket Plunkett försökte att skapa ett nytt köldmedium gas i trycksatta kammaren hade helt trycklös innan kammaren tillbaka till sin ursprungliga vikt. Sedan Plunkett använde vikten av kammaren som mått på mängden gas som används, var han tvungen att undersöka vad som hade kastat av sitt experiment. Han tillgrep slutligen att såga kammaren i hälften i ett försök att få tillgång till insidan och se vad som hade kastat av mätningarna. Insidan av kammaren belades med en vit, vaxartad, och extremt hal substans. Ytterligare analys visade att materialet var en polymeriserad perfluoreten-en kombination av den gas som används i köld försöket hade järnet i kammaren, och det höga trycket gav vad som skulle bli en av de mest kända kemiska föreningar av 20-talet.

Kinetic Chemicals sökt patent 1941 och registrerat varumärket Teflon 1945. Medan Teflon haft tidig framgång i industriella tillämpningar (såsom beläggnings rör som används i urananrikningsprocessen för Manhattan Project), gjorde det inte blivit ett känt namn tills 1960-talet. 1954 en fransk ingenjör vid namn Marc Gregoire på sin hustrus uppmaning skapat den första teflonbelagd stekpanna. År 1961 införde Marion Trozzolo den första USA-producerat teflonbelagd stekpanna, döpt till “The Happy Pan”.

Från 1960-talet framåt ämnet började visas överallt och nu, nästan 75 år efter det upptäcktes, kan du hitta Teflon i allt från sport rockar till vetenskaplig utrustning och allt däremellan. Kemikalien har blivit så väl kända, i själva verket, att ordet har kommit att betyda, inom ramen för offentliga personer, en slags kuslig immunitet mot skandal. John Gotti, den beryktade och mycket offentlig maffiabossen, ofta kallas Teflon Don på grund av sin förmåga att undkomma åtal år efter år.