vilken typ av ethernet (cat-5 / e / 6 / a) kabel ska jag använda?

Inte alla Ethernet-kabeln är skapade lika. Vad är skillnaden, och hur vet du vilken du ska använda? Låt oss titta på de tekniska och fysiska skillnader i Ethernet-kabel kategorier för att hjälpa oss att besluta.

Ethernet-kablar är grupperade i sekventiellt numrerade kategorier ( “katt”) baserade på olika specifikationer, ibland kategorin uppdateras med ytterligare förtydliganden eller testa standarder (t ex 5e, 6a). Dessa kategorier är hur vi lätt kan veta vilken typ av kabel som vi behöver för en specifik applikation. Tillverkarna är skyldiga att följa de normer, vilket gör våra liv enklare.

Vilka är skillnaderna mellan kategorier och hur kan du veta när du ska använda oskärmad, skärmad, tvinnad eller massiv kabel? Fortsätt att läsa för “katt” -liknande upplysning.

Skillnaderna i kabelspecifikationer är inte så lätt att se som fysiska förändringar, så låt oss titta på vad varje kategori gör och inte stöder. Nedan är ett diagram som referens när plocka kabel för din ansökan bygger på standarder för den kategorin.

Som kategorinummer blir högre, ökar hastigheten och Mhz av tråden. Detta är inte en tillfällighet, eftersom varje kategori ger mer noggranna tester för att eliminera överhörning (XT) och lägga isolering mellan trådarna.

Detta betyder inte att dina erfarenheter har varit detsamma. Fysiskt kan du använda Cat-5-kabel för 1 GB hastigheter, och jag har personligen använt kabel längre än 100 meter, men eftersom standarden inte har testats för det, kommer du förmodligen har blandade resultat. Bara för att du har katt-6-kabel, betyder inte att du har 1 GB nätverkshastigheter heller. Varje anslutning i nätverket måste stödja ett Gb hastighet och i vissa fall kommer anslutningen behöver få veta i programvara för att använda tillgängliga hastigheten.

Kategori 5-kabel reviderades, och mestadels ersatts med kategori 5 Enhanced (Cat-5e) kabel som inte ändra något fysiskt i kabeln, utan i stället tillämpas strängare provningsstandarder för överhörning.

Kategori 6 reviderades med Augmented kategori 6 (Cat-6a) som gav testning för 500 Mhz kommunikation (jämfört med Cat-6: s 250 MHz). Ju högre frekvens kommunikation elimineras alien crosstalk (AXT) som gör det möjligt för längre räckvidd på 10 Gbit / s.

Så hur en fysisk kabel eliminera störningar och möjliggöra högre hastigheter? Det gör det genom tråd vridning och isolering. Kabel vridning uppfanns av Alexander Graham Bell år 1881 för användning på telefonledningar som löper längs sidokraftledningar. Han upptäckte att genom att vrida kabeln var 3-4 stolpar, minskade den störningen och ökat utbud. Partvinnad blev grunden för alla Ethernet-kablar för att eliminera störningar mellan interna ledningar (XT) och externa trådar (AXT).

Det finns två huvudsakliga fysiska skillnader mellan Cat-5 och Cat-6 kablar, antalet vridningar per cm i tråden, och Mantel, tjocklek.

Kabel vridning längd inte standardiserad, men vanligtvis finns 1,5-2 vridningar per cm i Cat-5 (e) och 2 + vridningar per cm i Cat-6. Inom en enda kabel, kommer varje färgad par också ha olika twist längder baserat på primtalen så att inga två vändningar någonsin justera. Mängden tvinningar per par är vanligtvis unik för varje kabeltillverkare. Som du kan se i bilden ovan, inte två par har samma mängd vändningar per tum.

Många katt-6 kablar inkluderar en nylon spline som hjälper till att eliminera överhörning. Även om spline inte krävs i Cat-5-kabel, en del tillverkare inkludera det ändå. I Cat-6-kabel, den splineförsedda krävs inte heller, så länge som de kabeltest enligt standarden. I bilden ovan, är katten-5e kabel den enda med en räffla.

Medan nylon spline bidrar till att minska överhörning i tråden, skyddar tjockare manteln mot nära slut överhörning (NEXT) och främmande överhörning (AXT) som båda förekommer oftare som frekvensen (MHz) ökar. På den här bilden katten-5e kabel har den tunnaste mantel, men det var också den enda med nylon spline.

Skärmad (STP) vs. oskärmat (UTP)

Eftersom alla Ethernet-kablar är vridna, tillverkar användning avskärmning för att ytterligare skydda kabeln från störningar. Oskärmad partvinnad kan lätt användas för kablar mellan datorn och väggen, men du kommer att vilja använda skärmad kabel för områden med hög interferens och drar kablar utomhus eller innerväggar.

Det finns olika sätt att skärma en Ethernet-kabel, men vanligtvis det innebär att sätta en sköld runt varje par av tråd i kabeln. Detta skyddar paren från överhörning internt. Tillverkar kan ytterligare skydda kablarna från främmande överhörning men screening UTP eller STP-kablar. Tekniskt bilden ovan visar en skärmad STP-kabel (S / STP).

Solid vs. Stranded

Fasta och återvinningsbara Ethernet-kablar hänvisar till faktiska kopparledare i paren. Massiv kabel använder ett enda stycke av koppar för den elektriska ledaren medan stranded använder en serie av kopparkablar sammantvinnade. Det finns många olika applikationer för varje typ av ledare, men det finns två huvudsakliga användningsområden för varje typ du bör känna till.

Stranded kabel är mer flexibel och bör användas vid skrivbordet eller var som helst kan du flytta kabeln runt ofta.

Fast kabeln är inte så flexibel, men det är också mer hållbara, vilket gör den idealisk för permanenta installationer samt utomhus och i väggar.

Nu när du vet vilken typ av kabel du ska använda, ta en titt på vår guide till att göra din egen Ethernet-kabel.

Det finns redan en nyare version än 6a ut, cat7a. Värt att nämna.

Internationella standarden ISO / IEC 11801 Informationsteknik – Generella kabelnät för kundplacerad anger generella telekabelsystem (strukturerad kablage) som lämpar sig för ett brett spektrum av tillämpningar (analog och ISDN-telefoni, olika datakommunikationsstandarder, bygga styrsystem, fabrik automatisering). Det omfattar både balanserad kopparkabel och optisk fiber kablar. Standarden var avsedd för användning inom kommersiella lokaler som kan bestå av antingen en …

Det finns redan en nyare version än 6a ut, cat7a. Värt att nämna.

Internationella standarden ISO / IEC 11801 Informationsteknik – Generella kabelnät för kundplacerad anger generella telekabelsystem (strukturerad kablage) som lämpar sig för ett brett spektrum av tillämpningar (analog och ISDN-telefoni, olika datakommunikationsstandarder, bygga styrsystem, fabrik automatisering). Det omfattar både balanserad kopparkabel och optisk fiber kablar. Standarden var avsedd för användning inom kommersiella lokaler som kan bestå av antingen en …

Den söta lilla godis-begäret monster från drabbade mobilspelet Cut the Rope heter, på lämpligt sätt, Om Nom.