vilka av dessa banan sorter utgör huvuddelen av den globala banan konsumtion?

Svar: Cavendish

Även om det finns massor av vilda och odlade bananer stammar runt om i världen, det finns en god chans att den sista banan du åt är från Cavendish cultivargrupp i Musa acuminata banan familj. Om du bor i en nation där det inte finns några infödda bananer eller banan grödor, närmar sig chans nästan 100% som 47% av alla bananer som odlas för internationell export runt om i världen är den typ Cavendish.

Även om det är sant i dag, gjorde typ bananer Cavendish inte alltid dominera den internationella växande / export scen. Fram till 1950-talet, den dominerande banan typ i både totala pounds odlas och exporteras var Gros Michel sorten. Tyvärr, torkas en otäck svamp ut nästan hela den globala grödor och produktionsnivåerna aldrig steg tillbaka till sin pre-1950 nivå som sorten ersattes.

Inte bara är detta en intressant lite om historien om banan, men det förklarar också en av livets små mysterier: varför godis som är “banan” smaksatt inte smaka något som bananerna du köper i butiken. Receptet för artificiell banan arom kokades upp i början av 20-talet och livsmedel forskare som skapade den använde Gros Michel banan som en modell. Som sådan artificiell banan arom faktiskt smakar bananer, bara inte de som du regelbundet äter.

 Augustus Binu.