varför datorns hårddisk lampor blinkar när du inte gör någonting

Det har hänt för oss alla. Du steg bort från datorn och komma tillbaka några minuter senare. Medan du var borta, börjar datorns hårddisk lampor blinkar – men vad exakt är det gör? Det är naturligt att vara lite misstänksam.

Detta är i allmänhet inget att oroa sig för. Alla normalt konfigurerade Windows-system kommer att göra detta regelbundet. Malware är alltid en möjlighet, naturligtvis. Du kan köra en skadlig kod genomsökning om du är orolig.

Datorn förmodligen inte försöker vara lömsk. I stället är det man försöker vara smart och respektfullt. Windows har några jobb att göra i bakgrunden, och det försöker artigt vänta tills datorn “tomgång” – när det inte aktivt används av en person – att göra dessa jobb. Detta säkerställer datorns resurser inte slösas bort när du använder den. De nödvändiga bakgrundsuppgifter kommer inte sakta ner din dator när du använder den.

Det är inte din fantasi – Windows faktiskt väntar tills datorn blir ledig att börja göra många av dessa uppgifter. Och, kan det till och med pausa uppgift när du börjar använda datorn igen, så om du sätter dig vid datorn för att kontrollera vad som händer kan du se några spår av aktiviteten. Windows Schemaläggaren är ett sätt att bara köra en uppgift medan datorn är i viloläge, och många uppgifter är konfigurerade för att arbeta på detta sätt.

Men vad exakt är datorn gör i bakgrunden? De exakta bakgrundsuppgifter beror på vilken programvara du har på datorn och hur den är konfigurerad, men här är några vanliga sådana

Detta är bara en kort lista, naturligtvis. Det finns ett nästan oändligt antal möjligheter beroende på vilka program du använder. Till exempel, om du har Steam öppen i bakgrunden och en uppdatering till ett spel du har installerat bara släpps, kommer Steam att ladda ner uppdateringen och installerar den automatiskt. Fil-nedladdning program som BitTorrent klienter kan naturligtvis leda till denna typ av hårddisk aktivitet, också.

Det är allt gott och väl i teorin, men du kanske vill veta vad din dator faktiskt gör. Först av allt, om du verkligen orolig för att din dator kan ha skadlig kod på det, bör du utföra en genomsökning med en ansedd antimalware verktyg i stället för att bara använda systemverktyg för att se vad som händer. Men om du vill övervaka din disk, du kan.

Du kan använda Aktivitetshanteraren eller Resursövervakaren verktyg som ingår i Windows för att kontrollera per process disk, vilket är bra om din hårddisk blinkar bort eller datorn långsammare på grund av hög diskanvändning och du har ingen aning om varför.

För att öppna den, först starta Aktivitetshanteraren genom att högerklicka aktivitetsfältet och välja Aktivitetshanteraren eller genom att trycka Ctrl + Skift + Escape. I Windows 8, visar den nya Aktivitetshanteraren disk, så att du kan bara klicka på diskrubriken för att sortera efter nuvarande disk. Du kan sedan söka efter namnet på processen för att ta reda på vad som händer.

För att logga disk och kolla upp det senare användning Process Monitor – en av de enorma Sysinternals verktyg Windows nördar älskar så mycket. Du kan välja att lämna Process Monitor som körs i bakgrunden medan du steg bort från datorn. Nästa gång du kommer tillbaka och se din dators hårddisk ljus blinkar (och möjligen höra en mekanisk hårddisk slipning bort), kan du titta på din Process Monitor fönster och kontrollera vilka processer bara använde hårddisken.

Process Monitor fångar en rad olika evenemang, men du kan klicka på knapparna i verktygsfältet för att säkerställa att den bara visar filer systemhändelser. Nedan kan vi se sök-indexeringen Windows var på jobbet.

Process Monitor är bra eftersom det ger en historia. Även om en process slutar använda disken helt eller avslutar själv, du fortfarande se den här informationen. (Observera att du förmodligen inte vill köra det här verktyget hela tiden, så att fånga och loggning av alla systemhändelser som detta förbrukar systemresurser. Process Monitor endast loggar händelser medan det är öppet, så att du kan inte starta det efter en särskilt intensiv explosion av disk och se vad som hände innan lanseringen.)

Återigen, detta är i allmänhet inget att oroa sig för. Alla datorer kommer att göra detta, och det är normalt. Om du misstänker att något är fel, kör en genomsökning med ett antivirusprogram. Eller, om du känner dig särskilt nördigt, undersöka saken själv med ett av verktygen ovan!

Image Credit: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier på Flickr

Även om ingen av dessa är aktiva (Automatiska uppdateringar är inställt på “off” – och det finns ingen anledning att hoppa över säkerhetsuppdateringar !!!), du har inaktiverat Sök Indexer (! Ecch), är antivirus inställd på “realtid endast “, dvs inga schemalagda genomsökningar, och du inte använder Microsofts defragmenter eller dess planerade defragmenterar (Defraggler FTW!) … din dator kommer fortfarande skriva ut loggfiler regelbundet, så din HD LED kommer fortfarande ibland blinka.

Du kan vara bra att känna dina största av farfäder hatade myggor så mycket som du gör: den äldsta exemplet på en mygga med en anatomi som liknar moderna arter kommer från 79 miljoner år gammal bärnsten och den äldsta mygga liknande insekt hittades kommer från 90 -100.000.000-årig bärnsten.