vad är skillnaden mellan bios och firmware?

När en person bara komma in datorer, det finns en hel del nya ord att lära sig och ibland allt kan bli lite förvirrande. Ta villkor BIOS och Firmware, till exempel, de betyder samma sak eller är de olika? Dagens Superuser Q & A-tjänst kommer till undsättning för att hjälpa en förvirrad läsare med terminologi.

Dagens Frågor och svar session kommer till oss med tillstånd av Superuser-en uppdelning av Stack Exchange, en community-driven gruppering av Q & A webbsidor.

Foto med tillstånd av John C Bullas (Flickr).

Superuser läsare Koray Tugay vill veta vad skillnaden mellan BIOS och Firmware är

Kan någon utveckla vad skillnaden mellan BIOS och Firmware är tack?

Vad är skillnaden mellan BIOS och Firmware?

Superuser bidrags malakrsnaslava och Tonny har svaret för oss. Först ut, malakrsnaslava

BIOS är firmware för datorer. När du fortsätter att läsa och lära sig om datorer, kommer du att få förståelse om BIOS, UEFI, EFI, och så vidare.

BIOS är en akronym för Basic Input / Output System och även känd som system-BIOS, ROM BIOS eller datorns BIOS. Det är en typ av Firmware används under startprocessen (power-on / uppstart) på IBM PC-kompatibla datorer. BIOS Firmware är inbyggd i datorer, och det är den första programvaran de kör när påslagen. Själva namnet härstammar från Basic Input / Output System som används i operativsystemet CP / M 1975.

Firmware är en kombination av det bestående minnet, programkod och data som lagrats i det. Typiska exempel på enheter som innehåller Firmware är inbyggda system, såsom trafikljus, konsumentapparater, digitala klockor, datorer, kringutrustning, mobiltelefoner och digitalkameror. Firmware som finns i dessa enheter ger styrprogrammet för enheten.

Följt av svaret från Tonny

Som andra redan har sagt, är BIOS det specifika namnet för moderkortet Firmware i äldre datorer. Nya datorer nuförtiden har ett tekniskt och något annorlunda Firmware kallas UEFI eller EFI.

Observera att alla datorer även kommer att innehålla andra Firmware (förutom BIOS / UEFI / EFI). Nätverkskort, grafikkort, RAID-styrenheter, hårddiskar, flash-enheter, SSD och ljudkort (bara för att nämna några) kan alla har Firmware inbäddade inuti.

Metallbit nog, är firmware för grafikkort ofta kallad video BIOS. Detta är tekniskt fel. BIOS är endast lämpligt för att referera till den starta Firmware av moderkortet själv.

Har något att tillägga till förklaringen? Ljud av i kommentarerna. Vill du läsa fler svar från andra tekniskt kunniga Stack Exchange-användare? Kolla in hela diskussionstråd här.

Firmware = Software (program eller data) som har skrivits på läsminne (ROM). Firmware är en kombination av mjukvara och hårdvara. ROM, PROM och EPROM som innehåller data eller program som spelats in på dem är firmware.

BIOS = Uttalade “bye-ose” en akronym för Basic Input / Output System. BIOS är inbyggd programvara som bestämmer vad en dator kan göra utan att få tillgång till program från en skiva. På datorer, BIOS innehåller all kod som behövs för att styra tangentbordet, skärmen, hårddiskar, seriell kommunikation, och ett antal tilläggsfunktioner. BIOS är typiskt placerad i en ROM-chip som kommer med datorn (det ofta kallas ett ROM BIOS). Detta säkerställer att BIOS alltid kommer att finnas tillgängliga och kommer inte att skadas av diskfel. Det gör det också möjligt för en dator att starta själv. Eftersom RAM är snabbare än ROM, men många datortillverkare konstruktionssystem så att BIOS kopieras från ROM till RAM varje gång datorn startas. Detta kallas skuggning.

Många moderna datorer har en blixt BIOS, vilket innebär att BIOS har spelats in på ett flashminne chip, som kan uppdateras vid behov.

Så i princip är BIOS bara firmware för ditt moderkort.

BIOS är en typ av firmware som används i uppstart PC vid uppstart medan Firmware är programkod och data som lagrats i minnet.

1974 återhämtade upptäckts konserver från vraket av Bertrand, en ångbåt som sjönk 1865, analys av konserver visade att trots den försämrade utseende och näringsinnehåll, det fanns ingen mikrobiell tillväxt och maten var säkert att äta.