vad är en naken eller OEM hårddisk?

När du shoppa runt för en ny hårddisk för din dator eller laptop, kan du köra över villkoren Bare och / eller OEM, men de är faktiskt så annorlunda från andra hårddiskar eller är de samma? Dagens Superuser Q & A inlägg har svaren på en förvirrad läsarens frågor.

Dagens Frågor och svar session kommer till oss med tillstånd av Superuser-en uppdelning av Stack Exchange, en community-driven gruppering av Q & A webbsidor.

Foto med tillstånd av Asten (Flickr).

Superuser läsare Pankhuri Gupta vill veta mer om “Bare” och “OEM” hårddiskar

Jag letar efter en ny intern hårddisk för min laptop och fann termer som “Bare” hårddisk och “OEM” hårddisk när man tittar på nätet.

Jag forskat villkoren och fann att göra “nakna” hårddiskar inte komma med kablar eller manualer. Men jag är fortfarande förvirrad om en sak. Har de kontakten chip på dem? Överallt jag tittade på nätet jag såg bilder av “nakna” hårddiskar visas med synliga spindlar och skivorna.

Jag tror inte att jag kommer att behöva några kablar eller andra “tillbehör” delar för att ersätta den gamla hårddisken i min laptop.

Vad vill du verkligen få med en “Bare” eller “OEM” hårddisk?

Superuser bidragsgivare Journeyman Geek och Fiasco Labs har svaret för oss. Först ut, Journeyman Geek

Det finns inte mycket praktisk skillnad mellan en detaljhandel eller “OEM” hårddisk för konsumentsystem. För samma modell, är det exakt samma hårddisk med alla relevanta interna delar som behövs för att få den att fungera. I allmänhet är sådana hårddiskar främst marknadsförs på systembyggare som hellre skulle få en vadderad låda med hårddiskar med bara nödvändigt emballage.

I allmänhet ser OEM förpackning som denna

Du har en hårddisk i en förseglad påse, och det är det. Inga SATA-kablar, manualer, eller något annat ingår.

Hårddiskar absolut inte levereras med utsatta skivorna.

Beroende på vilken typ av hårddisk och SKU, kan du få några ytterligare litteratur (som handböcker), en SATA-kabel, eller när det gäller vissa SSD, en “migration kit” som skulle låta dig ansluta din hårddisk via USB, bild det, och sedan byta hårddiskar.

Jag vill också tillägga att om det är en färdiga dator (eller server i vissa fall), som ersätter “OEM” hårddisk som kom standard i det med din egen hårddisk (OEM “eller på annat sätt) kan upphäva garanti. Vissa kan också ha särskilda firmware-versioner eller stämplas till systembyggare.

Följt av svaret från Fiasco Labs

“Bare: en hårddisk i en tillverkares förseglad antistatpåse (för alla leverantörer jag någonsin har köpt en hårddisk från). Så länge det är ordentligt förpackade mot g-krafter, du är bra att gå.

Har något att tillägga till förklaringen? Ljud av i kommentarerna. Vill du läsa fler svar från andra tekniskt kunniga Stack Exchange-användare? Kolla in hela diskussionstråd här.

OEM kör jag i huvudsak avsedd för leveranser till volym byggare att skära ned på voluminösa förpacknings- och fraktkostnader. Bortsett från detta mängden avfall från detaljhandelsförpackningar elimineras helt. Tror du företag som Dell, HP, Acer, Lenovo och liknande är intresserade av att betala extra för detaljhandelsförpackningar och sedan betala någon för carting bort skräpet? De levererade produkter är desamma. Dessa så kallade OEM packning låna dem själva till löpande bandet produktion av persondatorer. BTW alla hårddiskar som säljs i Indien är 100% OEM. Inte en enda säljs i detaljhandeln förpackning.

Det är vad jag undrar, hela hårddisken jag har fört kom i antistatiska påsar.

Jag gissar att du är i Indien. Om du går ner till en butik som Croma eller liknande som du inte hittar interna hårddiskar där eftersom ingen detaljhandeln förpackas finns i Inida. Jag har att hantera datorer sedan tiden för 80386 när 130 MB hårddiskar ansågs BIG!

Jag har sett / köpt nakna / OEM-enheter som har haft olika garantivillkor än sina motsvarande versioner detaljhandel. Så det inte gör ont att doublegarantivillkoren jämfört med detaljhandeln enheter när man överväger att köpa en bar / OEM-enhet.

Skillnaderna mellan hur du agerar när andra tittar på, och hur du agerar när ingen ser, definiera vem du egentligen är.

Rowan Atkinson, mest känd som excentrisk brittisk komedi personlighet Mr Bean, har en magisterexamen i elektroteknik.