vad som faktiskt händer när en Windows-dator stängs?

Medan de flesta av oss förmodligen ge liten tanke till allt som händer varje gång vi stänger våra datorer ner, är vad som faktiskt händer “under huven” under avslutningsprocessen? Dagens Superuser Q & A inlägg har svaren på en nyfiken läsarens fråga.

Dagens Frågor och svar session kommer till oss med tillstånd av Superuser-en uppdelning av Stack Exchange, en community-driven gruppering av Q & A webbsidor.

Superuser läsare RACING121 vill veta vad som faktiskt händer när en Windows-dator är att stänga

När jag klickar på avstängningsknappen på min Windows-system, det ger mig en annan skärm säger Stänga

Vad som faktiskt händer under detta skede?

Om jag minns rätt, i Windows XP skulle säga något som Spara inställningar innan stängs av. Men vilka inställningar finns faktiskt spara här? Till exempel, om du har använt ett tema eller avslutat någon annan åtgärd, det har redan varit “sparade” när du klickade på Verkställ eller OK.

Om det är avmontera hårddisken, sedan säkert skulle det vara detsamma som att tvinga fram en nedstängning genom att dra i kontakten, eller hur?

Vad händer egentligen när en Windows-dator går igenom avstängningsprocessen?

Superuser bidragsgivare Keltari och zzarzzur har svaret för oss. Först ut, Keltari

Det finns en hel del saker som händer under avslutningsprocessen. Här är bara några exempel

Följt av svaret från zzarzzur

Systemregistret är (kanske?) Skrivs till disken. Tillbaka när jag använde Windows XP, märkte jag att om du har gjort några ändringar i registret sedan drog kraft, skulle ändringarna inte sparas. Jag är inte helt säker på detta, bara påpeka det.

Här är ett utdrag från ett dokument som Microsoft släppte

I grund och botten är vad du väntar på varje enskild tjänst för att rensa upp och avsluta. Varje tjänst ges 12 sekunder för att avsluta innan den dödas.

Hälften av avstängningstiden är tillägnad stänga systemtjänster. Om du är verkligen intressant att se vilken tid är tillägnad allt under en avstängning, Windows innehåller ett verktyg för att spåra avstängningstiden.

Och för att förstå den genererade filen (se till att köra i% systemdrive% \ spår)

källor

Windows On / Off Transition Performance Analysis Document [Microsoft]

Windows On / Off Övergångar Solutions Guide dokument [Microsoft]

Har något att tillägga till förklaringen? Ljud av i kommentarerna. Vill du läsa fler svar från andra tekniskt kunniga Stack Exchange-användare? Kolla in hela diskussionstråd här.

Det Keltari alltid utbilda världen i datavetenskap och kärlek.

För en lat och snabb kontroll av vad som händer, bara redigerar registret genom att lägga till ett DWORD-post som heter “VerboseStatus” med värdet “1” i “HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ Currentversion \ Policies \ System” .Inte bara en kort information om avstängning visas, men startprocessen också.

Det är klart att inte alla mina Facebook-vänner som Windows … jag delade den här artikeln där, och har fått 2 svar hittills

[Källa: https://www.facebook.com/EvertM/posts/10153098920596222]

Hi Audrey. Är det som Linux-skärmar som visar döda signaler och andra techy kommandon och processer under uppstart eller avstängning? Bara nyfiken. Tack och ha en bra dag.

Hej Larry, startskärmen och avstängning är densamma, men lite mer detaljerad. Skärmarna är så här: https://www.youtube.com/watch?v=NzXcSem0JKY

Jag rekommenderar att du gör testet för att veta. Att ångra bara ta bort posten i registret.

Om du vill ha en skärm som visar förare lastas, som i Linux, måste du aktivera “OS Boot Information” i msconfig.exe

Först vara medveten om att det finns flera “lägen” för avstängning

Sömn – bara stänga av enheter och minska CPU-användningen till en minimal mängd -‘Restart “är bara att fortsätta de tidigare processerna med hjälp av data som är i minnet och filerna som fortfarande är tilldelade och” öppna

Viloläge – skriver minnet till hiber.sys filen och spela in systemstatus (CPU register etc.) till disk, så att när systemet drivs upp, kan dessa värden och data återställas från disken, och sedan fortsätta enligt omstart från viloläge.

Nedstängning för “snabb” start – vinn 8 & 10 mm – inte riktigt en normal avstängning som Win XP och tidigare versioner av Windows som den går att stänga alla filer och program så inte behöver data i minnet, eller på viloläge eller växlingsfilen. Men vid omstart det inte refind programmoduler etc. och återuppbygga cache butiken – det bara använder versioner det tas i cacheminnet för den tidigare sessionen. Det ger en mycket snabbare resa från uppstart till att vara i stånd att börja köra applikationer

Full nedstängning – samma sorts insats som för en snabb start, men vid start går och geta alla filer från “riktiga” versioner i mapparna de SERE ställts av installationsprocessen, eller vad appar du körde, eller saker du gjorde med saker som windows / fil explorer.There är nog en “speciell” process för att uppdatera inställningarna för att ange fullständig omstart innan du nedläggningen, eller kanske CTRL eller SHIFT _ nedläggningen av taskmanager, inloggning, eller högerklicka på knappen fönster – vad som helst) .

Sedan finns det en installera uppdateringar startar – där nedläggningen, och efter start faktiskt ersätta ersatt kopior av filer i de förväntade mapparna med nya versioner, och start kan också göra vissa specialisering och register uppdateringar i samband med installationen av de nya versionerna.

Du kan lägga till att eventuellt Slutförande av uppdateringarna till en MFT i en NTFS partition.Chkdsk (eller liknande process) för att validera filestructure och index i MFT och för att kontrollera om den partitioner utrymmet allokeringstabellen (s) för att matcha konglomerade utrymme tilldelade i samband med files.AndDownloading fixar från MS plats där “installera” processen varit installationen som ett flerdelat process – uppdatera kontroller och information om nya versioner av filer som spelats in som “uppdateringar att installera” och installera faktiskt hämtar huvuddelen av filer vid start tid (svart-screen @ starttid för win 10) Och kanske en återställningspunkt skapas innan tillämpa dessa uppdateringar också.

Och tack vare andreyoliveria för för en lat och snabb kontroll av vad som händer, bara redigerar registret genom att lägga till ett DWORD-post som heter “VerboseStatus” med värdet “1” i “HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ Currentversion \ Policies \ System “.Inte bara en kort information om avstängning visas, men startprocessen också.

Ledsen för stavfel ditt namn, andreyoliveira, förkortas till vad som avsågs som Andrey. Tack för informationen. Jag har ett intresse av det, men jag är inte säker väder jag vill prova det av rädsla för Messina något upp men jag kommer att hålla information i fall jag kan ändra mig. Jag måste träna “om det inte är trasigt laga det inte” eftersom jag är en mixtrande dåre ibland.

Titta på MSWin försöker stänga är som att försöka få min dotter upp och redo för skolan på morgonen. En hel del hollering, och en hel del att göra allt men uppgiften …

Är inte det ganska mycket vad dyker upp när du startar i felsäkert läge?

Ja, förändringen i MSCONFIG jag nämnde gör startprocessen vara lika med felsäkert läge. Redigerar registret är annorlunda, det ändrar meddelanden som visas när det grafiska gränssnittet är laddad. Som video som lagts ovan.

Titta på MSWin försöker stänga är som att försöka få min dotter upp och redo för skolan på morgonen. En hel del hollering, och en hel del att göra allt men uppgiften …

Inte på min dator, med en ren installation av Windows 8.1 med en SSD.

Inte med min ren installation av Windows 8.1 med en SSD

Och absolut inte med min ren installation av Win 10 och en SSD. Blink och du missar det …

Bara för att lägga till en rolig sida av historien

Om du har din dator inkopplad efter avstängningen Jag tror att datorn är “drömmer” i djup sömn, är det i en dator dröm mark med många glada pc vänner Du kan se det också, eftersom nätverkskortet lysdioderna flimrar

Jag minns den tid då datorerna inte avstängning av själva men ville ha en liten “push”, som små barn inte vill gå till sängs.

Fram till 2005, Disney hade en regel som kallas “The 65th Episode Rule” som uppgav att alla deras tv-program skulle begränsas till 65 episoder eller mindre före avbokning.