vad genetisk sjukdom ökar en persons uppfattning av färg?

Svar: Tetrachromacy

De olika typerna av färgblindhet och andra uppfattning minskande sjukdomar är väl bekant för de flesta människor, med tanke på förekomsten av färgblindhet hos män, är det ganska troligt att flera av de män i din familjära och sociala nätverk har det till viss del.

Mindre kända (och i själva verket papperslös före 1990-talet) är en uppfattning höjande genetisk tillstånd som kallas tetrachromacy. Medan forskarna hade varit medveten om tetrachromatic vision djur-vissa fåglar kan se i färg som vi gör, plus ultraviolett det hade bara varit teoretiserade att en människa kan ha någon form av tetrachromatic förmågor. Observationer under de senaste två decennierna har emellertid fastställts att tetrachromacy existerar hos människor, men endast hos kvinnor. Studier peg förekomsten av tetrachromacy vid 2-8% av den kvinnliga befolkningen.

Hur ser en tetrachromatic se världen? En normal människa har en uppsättning av tre färg upptäcka kottar: röd, grön och blå. Varje kon uppsättning kan plocka upp ca 100 färger och, när alla tre är kombinerade samman av hjärnan, kan vi se ca 1 miljon olika unika färgnyanser. Tetrachromats har en fjärde kon kluster som finns på färgspektrum mellan rött och grönt. Denna extra uppsättning av koner lägger i ytterligare 100 möjliga färgnyanser och ökar de potentiella kombinationerna av 100 miljoner unika nyanser. Där som den genomsnittliga personen ser 5-7 färgnyanser i regnbågens en tetrachromat skulle se 10 eller mer.

Ironiskt nog är det enklaste sättet att hitta tetrachromatic kvinnor att leta efter färgblinda män. Samma gener som orsakar färgblindhet hos män genom att tillhandahålla en överflöd av gröna och röda koner är kopplade till extra uppsättning koner hos kvinnor. Mödrarna av colorblind män är radikalt mer benägna att ha tetrachromatic mödrar.