vad gemensam elektronisk anordning en gång fjärrstyrd med ultraljud?

Svar: Tv

Få någon som kom av ålder i början av TV talar om sin familjs första TV och du är skyldig att höra berättelser om barn som skickas ilande över vardagsrummet för att byta kanal med hjälp av kontrollerna på apparatens framsida. I början av TV fanns det inga fjärrkontroller att tala om och om du ville titta på en annan av den handfull stationer som finns i ditt område du var tvungen att få upp och byta kanal på apparaten själv.

Allt som ändras när första, om än impopulär, kom TV fjärrkontroll tillsammans. Den första tv-fjärrkontroll släpptes 1950 och var otänkbart för en modern konsument, bundna direkt till TV-apparaten med en kabel som snaked över vardagsrummet till betraktarens stol. Trots ökningen av bekvämlighet mycket få människor ville ha en semipermanent kabeldragning i sitt vardagsrum. Zenith, samma tv-företag som ansvarar för att införa trådbundna fjärrkontroller, tillbringade den första halvan av 1950-talet arbetar på en trådlös version. Radiobaserade fjärrkontroller slogs men i slutändan aldrig såg använda utanför labb tack vare den dåliga kvaliteten på 1950-talet era radiomottagare-det var helt enkelt inte praktiskt eller effektivt att använda radiofrekvenser för fjärrstyrning vid tidpunkten.

Om inte radiovågor, vad händer då? Om du gissade infraröd, skulle du vara väl informerade om mekaniken i moderna fjärrkontroller men utanför basen i gissa hur den första trådlösa fjärrkontrollen fungerade. Moderna fjärrkontroller använder infraröda pulser för att styra TV-apparater och kringutrustning men IR inte börja visas i konsumentprodukter fram till början av 1980-talet.

Den första TV-fjärrkontroll används ultraljudsfrekvenser för att styra TV: n. Den skrymmande fjärr inrymt en serie rör som har drabbats av knapparna med en högljudd klick (därav termen “clicker” att hänvisa till fjärrkontroller) och brända ultraljudsvågor på framsidan av fjärrkontrollen. Utformningen av ultraljuds fjärrkontroller raffinerades med införandet av mer kompakta elektronik. Senare modeller innehöll piezoelektriska kristaller, konfigurerade i en slags elektronisk stämgaffel liknande anordning, som har utfärdat särskilda frekvenser för olika funktioner (som att byta kanal upp och ner eller justera volymen). Mottagaren inrymt en mikrofon som plockas upp på frekvenserna och gjort justeringar av TV-apparaten.

Designen var inte utan brister. Vissa människor kunde höra frekvenser (mycket till deras irritation), har hundar rapporteras vara mindre än förtjust i enheterna, och naturliga ljud från omgivningen kan leda till att mottagaren inte fungerar.

Ultraljuds fjärrkontroller så småningom fasas ut till förmån för infraröda fjärrkontroller som genererade inget ljud och var radikalt mindre känsliga för störningar från omgivningen. Även radiofrekvensbaserade fjärrkontroller var opraktiskt på 1950-talet, tillverkar avancerade fjärrkontrollen skulle återvända till begreppet decennier senare med stor framgång. Idag majoriteten av fjärrkontrollens funktioner i inhemska elektronik hanteras av en infraröd, radiofrekvens, eller en kombination av de två.