Vad var det första kommersiella i bilen elektroniskt navigationssystem?

Svar: Den Etak Navigator

Den amerikanska regeringen började arbeta på GPS-satellitnätet på 1970-talet som ett sätt att förbättra och förfina militära navigationssystem. Trots framsteg i projektet, var det inte förrän i slutet av 1980-talet som de första satelliterna gick upp och inte förrän i början av 1990-talet som den sista av de många geo-synkron satelliter ställdes på plats.

Ändå tillbaka på 1980-talet om du hade lust och pengar att spendera på projektet, kan du installera en helt digital elektronisk i bilen navigationssystem ett helt decennium innan den första kommersiella i bilen GPS-system skulle anlända på marknaden (för att inte tala blivit vardagsmat och prisvärd).

Trots barndom persondatorer i allmänhet och den begränsade mängd processorkraft som skulle kunna utnyttjas av en i bilen datorn som ett resultat, flera företag över hela världen arbetade under de tidigare 1980-talet på att skapa i-bilnavigeringssystem långt innan det fanns även en chans att ansluta dem till ett satellitpositioneringssystem nätverk. Den mest framgångsrika och mest noggrant realiseras av dessa system var Etak Navigator, en mycket smart navigering i bilen system som skapats av ingenjör Stan Honey och finansieras av Nolan Bushnell (mest känd för att ha grundat Atari, Inc.).

Till skillnad från en myriad av andra system som missade märket, var Etak Navigator ett omfattande system som kombineras i bilen data (som lagras på kassettband) och i bilen tracking (via digital kompass för att spåra riktning och magnetiska sensorer i hjulhusen kombinerat med magnetremsor installerade på fälgarna för att spåra tillryggalagd sträcka) med en digital display för att skapa en offline motsvarighet till nu allestädes närvarande GPS-enheten.

Systemet hade begränsningar för att vara säker (staden Los Angeles, till exempel, var tillräckligt stor för att kräva flera kassettband att föraren var tvungen att manuellt byta för att slutföra en resa över hela staden med realtids instruktioner och de kartor som gick in i systemet hade alla manuellt digitaliseras av Etak företaget som digitaliserade kartor var ovanligt i början av 1980-talet), men systemet fungerade förvånansvärt bra för vad det var. Så bra, faktiskt, att när systemet demoed till både tekniska författare och potentiella köpare lika, de nästan universellt tyckte det var lite av datorbaserad knep och inte en riktig kartsystem. Till skillnad från den nuvarande där vi har en mer än passerar förtrogenhet med begreppet digitala kartor, GPS, och så vidare, då konceptet var så nytt och leverans så effektivt att människor inte kunde tro det verkligen ge dem riktningar i realtid tid.

Även Etak är långt borta, kartan digitalisering metoder och system är pionjärer leva på både i praktiken och anda rakt in i nuvarande, i själva verket vad som var Etak företaget absorberades Tele Atlas, ett dotterbolag till den massiva GPS företaget TomTom.

 Etak.