du kan inte använda dem: 8 funktioner endast tillgängliga i Windows 8 Enterprise

Du kan uppgradera till Professional version av Windows 8 för att få avancerade funktioner som BitLocker kryptering, men andra funktioner är inte tillgängliga för vanliga Windows-användare. De är bara i Enterprise-versionen av Windows, vilket kräver en volymlicensiering.

I Windows 7 och Vista dessa Enterprise funktioner var även på pricy Ultimate utgåvor av Windows. Det finns ingen Ultimate version av Windows 8, så dessa funktioner är inte ens tillgängliga för entusiaster.

Windows To Go är en ny funktion i Windows 8, men det är begränsat till Windows 8 Enterprise. Det gör att du kan installera Windows på ett USB-minne eller en extern hårddisk. Du kan sedan ansluta den USB-enheten i en dator och starta från den. Du får en levande Windows-operativsystem som körs från en USB-enhet, och dina filer och inställningar sparas tillbaka till den enheten. Du kan starta denna kopia av Windows på en dator, med operativsystemet med dig i fickan. Detta är i grunden hur en Linux Live USB-enhet fungerar – men för Windows.

Detta är en bra funktion som kan vara till nytta för många datorgeeks och även vanliga användare som nu förlitar sig på Linux Live USB miljöer. Men Microsoft inriktning denna funktion på IT-avdelningar. De positionering Windows To Go som ett sätt att få en hanterad Windows 8 på varje dator.

AppLocker är den typ av säkerhetsfunktionen som kan göra en enorm skillnad i den verkliga världen. AppLocker kan du ställa in regler för exakt vad användarkonton på en dator kan köra vilka program. Du kan använda AppLocker att inrätta en vitlista, vilket garanterar ett användarkonto på din dator kan bara köra en handfull av säkra applikationer.

Förvirrande, kommer Professional version av Windows kan du skapa AppLocker regler med hjälp av grupprinciper. Dock kommer dessa regler inte verkställas om du använder en Enterprise-version av Windows, så att inte ens försöka. Den här funktionen finns både i Windows 7 och Windows 8. I Windows 7 kan du få det som en del av den ultimata utgåvan av Windows 7 – Windows 8, kan du inte få det alls utan en volymlicensiering.

Detta skulle vara ett bra sätt att säkra en Windows-dator som används av dina barn eller släktingar – ge dem tillgång till de program som de behöver och blockerar allt annat. Vi har framgångsrikt använt Family Safety funktionen för att genomföra programmet vitlistning på andra versioner av Windows 8. Den innehåller en program vitlistning funktion, även om det är lite besvärligt att använda och förlitar sig på metaforen “barn” och “förälder” konton. Om du är barn försöker skydda dina föräldrars dator, kan det vara lite besvärligt att förklara.

Som standard, de nya Windows 8-appar – de Microsoft brukade kalla “Metro apps” men nu kallar “Store Apps” – kan endast installeras från Windows Store. Till skillnad från på Android – och till skillnad från traditionell Windows-skrivbordet programvara, som du kan få från längre – du kan inte installera Windows 8 program från utanför butiken. Windows 8 är som Apples iOS på detta sätt. På iOS har denna begränsning ledde till kontroversiella spel Apple kommer inte att du kan spela på iOS-enheter.

Möjligheten att installera program från utanför App Store är känd som “sideloading.” Endast Enterprise-utgåvorna av Windows har inbyggt stöd för sideloading, och att endast fungerar när de är sammanfogade till en Windows-domän. Affärssystem inte anslutna till en Windows-domän har inte denna funktion. Windows Professional-datorer anslutna till en domän har inte heller denna funktion om du köper en speciell licens genom Microsoft volymlicensieringsavtal. Möjligheten att köra applikationer Microsoft har inte uttryckligen godkänts är endast för organisationer med avtal volymlicens.

Sideloading är bokstavligen möjligheten att installera Store apps från utanför butiken. Av någon anledning är dessa Store apps fortfarande kallas Store apps när de installeras utanför butiken.

För fullständighetens skull, här är de andra funktioner som finns enbart på Enterprise-utgåvorna av Windows 8. Även de flesta Windows-entusiaster skulle inte vill använda dessa hemma.

De flesta av dessa funktioner kommer inte riktigt vettigt på icke-Enterprise-versioner av Windows, även om det skulle vara trevligt att ha möjlighet att få tillgång till och lära dem på professionella versioner av Windows. Dock kan vissa av dessa funktioner vara mycket användbar – Windows To Go skulle vara ett bra alternativ till Linux Live USB-enheter, och AppLocker skulle vara ett utmärkt verktyg för att låsa ned Windows-datorer och skydda dem från skadlig kod.

Är det disponibla att få Enterprise Edition utan volymlicenser? Som från en tredje part säljaren?

Windows 8 / 8,1 är det bästa som någonsin hänt med försäljningen av Apple-datorer.

Chris, goda nyheter för dig – Windows To Go har kommit till massorna, artighet av de smarta käkar på Aomei: http://www.disk-partition.com/lib/wintogo.html

Faktum är att jag skriver denna kommentar på en Windows 8.1 Pro-systemet startas från en SanDisk Extreme 16 GB flash-enhet, som jag anser vara bara om den snabbaste till ett rimligt pris (£ 15 i detta fall). Även om enheten är USB 3.0, har endast PC USB 2.0, men ändå systemet körs mycket acceptabelt. Man behöver verkligen 32 GB-versionen av denna enhet, men eftersom jag har bara 1 GB ledigt utrymme efter installera uppdateringar. Jag åberopar din utmärkta pjäs på “hur man kan minska storleken på dina winsxs mapp i Windows 7 eller 8” i hopp om att få lite mer.

Martin Ward

Intressant. Jag har velat att installera Windows på min USB 3.0 flash-enhet och se om jag kan få det att fungera från min MacBook. Det ser ut som ett bra val.

Tack för DISM tips, som tillsammans med paring sidan filen ner till 400 MB, har gjort det möjligt för mig att avsluta med drygt 1 GB ledigt, efter att ha installerat Windows Live Mail och Jarte ordbehandlare. Jag nu kör den här Windows 8.1 Pro systemet på flashminnet ansluten till min gamla HP Compaq nc6400 ha lyckats installera gamla ATI grafikdrivrutin med en bit av Windows-7-kompatibilitet undanflykt.

Det hela fungerar. Jag hade inte förväntat mig att ha så få problem, så jag är lite av en förlust om vad man ska göra härnäst. Det är inte ofta jag kan säga det.

Amerikanernas kärleksaffär med öre kostar dem mer än en bit av förändring: det kostar 1,99 cent att prägla en 1 cent öre.