vad tidigt pc hade en inofficiell “ljudkort” driven av överdriven radiostörningar?

Svar: Den Tandy TSR-80 Model I

Tidiga datorer saknade diskreta ljudkort / moduler och ofta inte ens idrotten en enkel ombord PC högtalare. Det hindrade inte tidiga PC-entusiaster från att njuta av ljud, dock indirekt och oavsiktligt, med en tidig modell persondator.

Tandy TRS-80 Modell jag tillverkades av Tandy Corporation och säljs av Radio Shack från 1977 till 1981. Hobby upptäckte snabbt att om du lagt en AM-band radio bredvid datorn skulle det generera ljud. Ljudet var inte kodad i programmen eller ens en avsiktlig funktion som medföljer datorn.

Modellen Jag var så dåligt avskärmade och genererade så höga nivåer av radiostörningar som att placera en radio i närheten av enheten skapat helt en matris av ljudeffekter. Störningsdrivljudeffekter uppenbarligen inte ansluter sig till de flesta applikationer men var en överraskande bra match för tidiga rymdbaserade spel.

Trots att modellen var en populär en, i slutändan sälja över 200.000 enheter, var det bort från marknaden 1981 på grund av åldrande hårdvara och striktare FCC-reglerna om radiostörningar som skulle kräva betydande konstruktionsändringar.