vad som var världens första handhållna elektroniska spel?

Svar: Auto Race

Världens första handhållna elektroniska spel infördes av Mattel Corporation 1976. Även otroligt enkelt med dagens handhållna spel standarder, var det en revolutionerande avsteg från de mekaniska handhållna nöjen av tiden.

Auto Race var på hjärta, bokstavligen, en miniräknare. Designers från Mattel närmade Mark Lesser, en kretskonstruktör på Rockwell International i sin mikroelektronik division. De utmanade honom att skapa ett spel som skulle kunna använda befintliga räknare mikroprocessorer för att köra en helt elektronisk spel. Resultatet av projektet var Auto Race, en helt elektronisk spel som drevs av små miniräknare processor, skriven helt i assembler, och att nödvändiga mindre än 512 byte ROM utrymme.

Spelare kontrollerade spelet via tre strömbrytare som används för att starta / återställa spelet, växla och byta fil på den lilla monokroma skärmen.

Även Auto Race är officiellt den första handhållna elektroniska spel, bodde det i skuggan av fotboll, Mattels vilt framgångsrika andra razzia i den elektroniska handhållna marknaden släpptes kort efter Auto Race.